La inesperada multa que et pot posar Hisenda per fer això: molt de compte
Hisenda posa el focus a les plataformes de compravenda de segona mà: atent a les possibles multes
Hisenda té els seus ulls posats a cada racó de la nostra economia, fins i tot en aquells aspectes que semblen més quotidians. Vendre roba de segona mà en plataformes en línia o enviar diners a través de Bizum són activitats que poden despertar les sospites d'Hisenda i comportar sancions econòmiques.
Fins fa relativament poc, les vendes de segona mà entre particulars en plataformes com Vinted o Wallapop no preocupaven gaire a Hisenda. No obstant això, amb l'entrada en vigor del Reial decret 117/2024 el gener del 2024, la situació ha canviat radicalment.
Hisenda podria multar en casos que se superin certs límits
El Reial decret 117/2024 transcriu la Directiva europea DAC7 (Directiva 2021/514). Una llei que obliga les plataformes de compravenda entre particulars a comunicar a Hisenda tota la informació sobre usuaris que excedeixin certs límits econòmics en les seves transaccions.
La normativa exigeix que Vinted, Wallapop i també altres plataformes similars reportin a l'Agència Tributària els usuaris que obtinguin més de 2.000 euros anuals per les seves vendes. També a aquells usuaris que facin més de 30 transaccions en el mateix període de temps.
Aquest canvi busca augmentar el control fiscal sobre les activitats de compravenda en línia. Especialment, per a aquells que utilitzen aquestes plataformes com a font addicional d'ingressos.
Per als qui utilitzen aquests serveis esporàdicament, la venda d'articles personals, com ara roba usada, no implica necessàriament el pagament d'impostos. Segons Vinted, si els diners obtinguts són inferiors al preu original dels articles venuts, no s'haurien de pagar impostos.
No obstant això, si es ven per més del que va costar originalment, llavors sí que s'hauria d'anotar a la declaració de la renda. Ja que l'Agència Tributària considera que es treu un benefici econòmic de la transacció.
A més, si es venen articles amb freqüència o es guanyen molts diners amb això, Hisenda estarà pendent. Ja que l'organisme pot considerar que és un negoci i demanar que l'usuari es doni d'alta com a autònom, pagui l'IVA i cotitzi a la Seguretat Social.
És important assenyalar que la majoria dels usuaris d'aquestes plataformes no es veuran afectats. Només aquells que excedeixin els límits de 2.000 euros o més de 30 transaccions anuals han de declarar els seus ingressos. I en cas de no fer-ho, podrien enfrontar multes significatives, unes sancions que poden oscil·lar entre el 50% i el 100% de la suma no declarada.
Més notícies: