Imatge de fons d´un lloguer de vacances amb una maleta i una imatge superposada d´una persona amb molts bitllets d´euro a la mà
ECONOMIA

El nou impost que es planteja Hisenda i pot encarir les vacances a molts

La ministra d'Hisenda María Jesús Montero ha explicat els plans del Gobierno si des d'Europa es permet

El Gobierno d'Espanya, a través de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat una nova proposta. Es tracta d'implementar impostos específics als pisos turístics a àrees amb alta demanda d'habitatge. Aquesta mesura se suma a la iniciativa de Sumar d'augmentar l'IVA, sempre que la nova directiva europea ho permeti.

Diverses propostes han sorgit per regular i fins i tot prohibir l'ús dels pisos turístics després de la gran proliferació. Les autoritats fiscals examinen de prop aquest fenomen, especialment en àrees on l'accessibilitat a l'habitatge s'ha tornat problemàtica.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda

La ministra d'Hisenda ha plantejat la possibilitat d'aplicar un impost sobre el valor afegit (IVA) als pisos turístics, una mesura que dependrà de la nova directiva europea.

Actualment aquests pisos no estan subjectes a IVA a Espanya, però la directiva podria permetre als Estats membres imposar aquest gravamen. En aquest cas, aquests pisos podrien acabar per apujar el preu del lloguer per compensar la despesa.

Muntatge amb una imatge de fons d'una platja amb una maleta i un barret de palla a sobre i a una cantonada una mà comptant bitllets de 50 euros

Aquesta novetat que planteja Hisenda respon a les demandes de Sumar, que ha sol·licitat un paquet fiscal per augmentar l'IVA, l'IRPF i altres impostos sobre els pisos turístics. Sumar proposa un gravamen del 21% per als pisos turístics en general i del 10% per a aquells en què el propietari resideix habitualment i lloga només durant certs períodes.

"A les zones tensionades es poden plantejar diferents iniciatives", va explicar Montero, referint-se a la possibilitat d'implementar mesures tributàries específiques en aquestes àrees. L'objectiu és millorar l'accessibilitat a l'habitatge on l'augment de pisos turístics ha agreujat la manca de lloguers assequibles.

Conseqüències directes al turisme

La novetat d'Hisenda ha generat reaccions diverses. D'una banda, associacions de veïns i col·lectius socials han mostrat suport, argumentant que aquestes mesures podrien alleujar la pressió sobre el mercat de lloguer i facilitar l'accés a l'habitatge per a les famílies.

Un edifici de pisos al fons, amb diversos bitllets de 50 euros i al cercle, el logotip d'Hisenda

D'altra banda, propietaris de pisos turístics i plataformes de lloguer han expressat la seva preocupació. Adverteixen que un augment d'impostos podria desincentivar l'oferta d'allotjaments turístics i afectar negativament el sector.

Cal tenir en compte que una pujada d'impostos als propietaris de pisos turístics podria acabar afectant els turistes. I és que el preu d'aquests lloguers es podria inflar per compensar la pèrdua de diners, també pot passar que l'oferta baixi. Això, sens dubte, pot encarir les vacances de molts.

➡️ Economia

Més notícies: