Imatge de fons d´una mà amb diversos bitllets d´euros i una imatge de l´economista Marc Vidal
ECONOMIA

'Alguna cosa no va bé': Marc Vidal treu els colors a Hisenda amb el seu últim avís

Hisenda ha recaptat menys diners del que s'esperava aquest any, malgrat la pujada d'impostos a molts àmbits

Hisenda ha recaptat únicament 3.216 milions d'euros a la Campanya de la Renda del 2023. Una xifra que representa un 55% menys dels 7.258 milions inicialment projectats. Aquesta dada ha estat analitzada per l'expert econòmic Marc Vidal a l'espai 'Sortida d'Emergència'.

Vidal destaca que la recaptació no només ha estat inferior a les previsions, sinó que també ha caigut un 34% en comparació de la campanya anterior. Aquesta situació és especialment sorprenent, ja que l'economia espanyola està creixent a un ritme superior al de la mitjana europea.

Primer pla de l'economista Marc Vidal a un vídeo de YouTube

A més, Hisenda ha recaptat menys malgrat haver experimentat la pujada d'impostos més gran en la història recent.

"Tendència a manipular les dades"

L'analista subratlla la paradoxa que, malgrat l'augment de la pressió fiscal, la recaptació per IRPF s'hagi desplomat. Segons Marc Vidal, això és un indici clar que les previsions del govern no són fiables, ja que es basen en dades que no reflecteixen la realitat.

"La tendència a manipular les dades perquè semblin més favorables genera distorsions greus, i aquest n'és un exemple clar", afirma.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda

Marc Vidal també assenyala que el Gobierno insisteix a fer servir xifres que neguen la realitat. Tot i això, explica, el fet que la pressió fiscal augmenti mentre el recaptat disminueix és possiblement a causa de la inflació agregada que afecta els impostos indirectes i especials. Per exemple, si l'IVA d'un producte de 100 euros era de 21 euros, després de l'increment de preus, aquest IVA és ara de 30 euros.

L'analista no descarta que l'augment d'impostos d'Hisenda estigui asfixiant els ciutadans. "És possible que la pressió fiscal més gran i l'increment de tributs estiguin reduint la capacitat dels espanyols per generar riquesa o invertir, cosa que alhora disminueix la recaptació final", explica.

El problema s'agreuja, segons Marc Vidal, perquè no hi ha indicis que la pressió fiscal s'hagi de moderar. El deute públic està en nivells rècord, el dèficit no es controla, la despesa administrativa segueix augmentant i l'oferta pública d'ocupació ha arribat a xifres inèdites aquest any.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant

"Un govern que no sap reduir la mida de l'administració i que creu que tot se soluciona apujant impostos només amplificarà aquesta desconnexió entre allò que es vol rebre i allò que realment es pot donar", adverteix.

Finalment, Marc Vidal conclou que un país incapaç d'alinear els ingressos previstos amb els reals s'encamina cap al dèficit, el deute i un tancament econòmic.

➡️ Economia

Més notícies: