Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
ECONOMIA

Hisenda ho deixa ben clar: els moviments que sí que vigila quan vas al caixer

Has de saber quin tipus d'operacions estan sota el punt de mira d'Hisenda i si seràs investigat o no

En un esforç per combatre el frau fiscal i l'economia submergida, Hisenda ha intensificat la vigilància sobre els moviments de diners als caixers automàtics.

Encara que per a la majoria dels ciutadans treure efectiu és una operació comuna, hi ha certs llindars i patrons que poden activar les alarmes d'Hisenda. Aquestes operacions, quan resulten inusuals o sobrepassen determinats límits, poden ser objecte de recerca i, en alguns casos, dur a sancions si no es justifiquen de manera adequada.

Dona preocupada mossegant-se les ungles amb una imatge d'una persona inserint una targeta en un caixer automàtic.

Quines operacions vigila de prop Hisenda

Entre els moviments més vigilats hi ha les extraccions i dipòsits de grans quantitats de diners. Quan es retiren o ingressen més de 3.000 euros en efectiu, els bancs tenen l'obligació de reportar-ho automàticament a Hisenda. Si els diners tenen un origen legal, no hi ha problema.

Això pot desencadenar un procés de revisió per assegurar que aquestes transaccions corresponen a ingressos legals i degudament declarats. A més, els ingressos importants l'origen dels quals no estigui clarament justificat poden generar sospites, especialment si no coincideixen amb el perfil econòmic de l'usuari.

Muntatge amb una dona introduint la targeta de crèdit en un caixer automàtic i un cercle amb una mà agafant diversos bitllets d'euro

Transaccions de menor import, però realitzades de manera repetida i sense un motiu clar també poden aixecar sospites a l'Agència Tributària.

Quan et poden sancionar?

Si en una inspecció no hi ha una justificació vàlida de l'origen dels fons, el contribuent s'enfronta a sancions. En casos d'ingressos no declarats, Hisenda podria considerar aquestes sumes com a guanys no declarats. Podria aplicar sancions que oscil·len entre el 50 i el 150% de l'import.

Quan els moviments són recurrents i no es poden justificar adequadament, la multa pot ser fins i tot més elevada. Pot incloure la possibilitat d'enfrontar-se a una investigació penal. Es farà si se sospita que els diners podrien estar relacionats amb activitats de blanqueig de capitals.

Home en vestit sostenint una lupa a una oficina amb un logotip d'Hisenda al fons.

Per evitar aquestes situacions, els experts recomanen als ciutadans que guardin comprovants de qualsevol ingrés o retir d'efectiu significatiu. A més, en cas de realitzar moviments de diners que se surtin de la seva activitat habitual, els han de notificar a Hisenda per garantir que es trobin dins de la legalitat.

És important disposar de justificants d'origen com nòmines, rebuts de pagament o documents que expliquin l'origen dels diners. Aquests seran útils en cas que Hisenda exigeixi explicacions.

En definitiva, Hisenda ha incrementat els controls sobre els moviments en caixers automàtics. És important que els contribuents siguin conscients que qualsevol transacció que es consideri fora del comú podria estar subjecta a una revisió. Davant la manca de justificació, aquestes operacions poden portar a sancions greus que afectin considerablement les finances personals.

➡️ Economia

Més notícies: