Home amb expressió de preocupació davant d'un logotip d'Hisenda i un símbol d'advertiment a una oficina.
ECONOMIA

Hisenda no perdona: aquests són els impagaments que poden embargar la teva nòmina

Un error a la declaració de la renda, una compra sospitosa o un deute pendent poden desencadenar un embargament

L'Agència Tributària té un exhaustiu control sobre els moviments financers de tots els ciutadans. El motiu? Garantir que tots paguem allò que ens correspon. Però aquest control, fins on arriba?

La digitalització ha facilitat a Hisenda accedir a una quantitat ingent de dades. Cada transacció bancària, cada pagament amb targeta queda registrat, fins i tot l'efectiu, abans més difícil de rastrejar, ara està sota vigilància. La conseqüència? Un risc més gran d'embargaments.

Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, en un entorn d'oficina amb persones al fons i un logotip colorit al vidre.

Un simple error en la declaració de la renda, una compra considerada sospitosa o un deute pendent poden desencadenar un embargament. Des de comptes bancaris fins a propietats, res no està fora de perill de la mà d'Hisenda.

Per què Hisenda et pot embargar part de la nòmina?

Hisenda té el poder d'embargar una part del teu sou si no has complert les obligacions fiscals. Encara que no és una cosa que passi de la nit al dia, moltes persones desconeixen que, si acumulen deutes amb l'Agència Tributària, el salari podria veure's afectat.

Els deutes més comuns que poden derivar en aquest tipus de sanció són els impostos impagats o l'incompliment dels acords de pagament establerts prèviament amb Hisenda.

El més important és que abans d'arribar a l'embargament, Hisenda t'ha d'informar amb antelació. Això dona l'oportunitat de regularitzar la situació abans que sigui massa tard.

Home amb expressió de sorpresa i mans a la cara, amb el logotip de l'Agència Tributària i persones treballant al fons.

No obstant això, si no actues a temps, podries veure com part de la nòmina desapareix per cobrir el que es deu. Es tracta d'un procés legal en què el Govern té límits sobre quants diners et pot treure.

Hi ha diverses raons per les quals Hisenda pot prendre aquesta mesura tan severa. Els més comuns són els deutes fiscals, especialment quan una persona no paga els impostos que li corresponen. Això pot incloure IRPF o IVA si es tracta d'un autònom.

A més, si t'has vist involucrat en una resolució judicial o administrativa que determini que has de pagar una quantitat específica, Hisenda també pot embargar part del sou.

Un altre motiu és incomplir acords de pagament. Si s'arriba a un acord amb Hisenda per fraccionar els deutes i no es compleix els terminis, l'Agència Tributària pot iniciar el procés d'embargament. L'objectiu sempre és recuperar els diners que l'Estat considera que són seus.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent

Límits en l'embargament de la nòmina

Tot i que Hisenda té el poder d'embargar el salari d'un treballador, hi ha certs límits legals que protegeixen els ciutadans. No poden embargar tot el sou, ja que la llei estableix una quantitat mínima que ha de ser intocable. El 2024, aquesta xifra és equivalent al salari mínim interprofessional, que se situa en 1.080 euros mensuals.

Si el sou és superior al salari mínim, Hisenda pot embargar diferents percentatges, depenent del tram. A partir d'aquesta quantitat mínima, el percentatge d'embargament augmenta segons el nivell d'ingressos. Per exemple, sobre l'excés de la primera franja (fins a dues vegades el salari mínim), poden retenir el 30%. Per a trams més alts, el percentatge pot pujar fins a un 90%.

Tot i que l'embargament de la nòmina sona alarmant, Hisenda no ho pot fer de manera immediata. Abans de procedir, l'Agència Tributària està obligada a enviar una notificació al deutor. Aquest avís és un advertiment perquè tinguis temps de regularitzar la teva situació, sigui pagant el deute o negociant un nou pla de pagament.

➡️ Economia

Més notícies: