Dona pensativa amb la mà a la boca i un símbol d'alerta sobre un logotip en primer pla.
ECONOMIA

Si has estat víctima d'una estafa aquest any, Hisenda té una bona notícia per a tu

Hi ha una novetat que pot servir per a totes aquelles persones que han estat estafades, per diferents mitjans, el 2024

Hisenda ha donat una bona notícia a molts espanyols. Una nova deducció que estarà disponible a la declaració de la Renda de 2025, igual que ho ha estat en aquest any.

A partir d'ara, els contribuents podran descomptar les pèrdues patrimonials derivades d'estafes, cosa que fins ara no estava contemplada a la normativa fiscal. Aquest canvi d'Hisenda ha generat un interès notable. I és que permet compensar les pèrdues causades per fraus amb els guanys o les rendes obtingudes durant el mateix exercici fiscal.

Persona sostenint un telèfon mòbil amb una icona d'advertència a la pantalla.

Compensació de pèrdues per estafes: una novetat amb requisits

La possibilitat de deduir aquestes pèrdues ha estat rebuda amb alleujament per molts ciutadans que han estat víctimes de fraus. Tot i això, Hisenda ha establert una sèrie de requisits estrictes perquè aquestes pèrdues siguin acceptades en la declaració de la Renda. No és un procés automàtic, i els contribuents han de justificar adequadament les pèrdues sofertes.

Un dels requisits més importants és la necessitat de comptar amb una resolució judicial que confirmi l'existència de l'estafa i la pèrdua patrimonial. Això implica que l'afectat haurà d'emprendre accions legals per reclamar el perjudici econòmic, cosa que, en molts casos, pot trigar temps.

Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària

Si no es disposa d'aquesta resolució judicial, Hisenda pot rebutjar la deducció. Això afegeix un desafiament addicional per als contribuents que vulguin aprofitar aquesta nova mesura.

Casos específics: targetes, compres no lliurades i pagaments amb mòbil

Hisenda també ha abordat consultes relacionades amb estafes bancàries i compres fraudulentes. En situacions on s'ha produït un ús indegut de targetes bancàries o l'adquisició de béns que mai no van ser lliurats, els contribuents tenen dret a reclamar la pèrdua. Han de seguir un procediment detallat i entre les exigències es troben:

  • Denunciar el frau davant de l'entitat bancària i la policia.
  • Justificar davant d'Hisenda l'ús fraudulent de la targeta o la manca de lliurament del bé adquirit mitjançant els documents pertinents.
Un home preocupat s?asseu davant d?un ordinador portàtil amb documents, mentre una imatge d?un policia apareix en un cercle vermell amb un signe d?exclamació.

Si el contribuent compleix aquests passos, pot incloure la pèrdua en la seva declaració i compensar-la amb les rendes obtingudes.

L'auge de les plataformes de pagament mòbil com Bizum i els fraus vinculats a aquestes ha estat una altra àrea que Hisenda ha abordat en les noves disposicions.

Si un contribuent ha estat víctima d'una estafa a través del telèfon mòbil o mitjançant aquestes plataformes de pagament, pot incloure la pèrdua a la declaració de la Renda. Això sí, sempre que pugui justificar el frau de manera adequada.

Muntatge amb diversos bitllets d'euro, el logotip de l'Agència Tributària i un cercle amb mans subjectant un mòbil

Això es pot fer mitjançant mitjans legals de prova, com ara correus electrònics, rebuts o captures de pantalla. També mitjançant una resolució judicial que confirmi l'estafa.

Aquesta nova deducció és una gran notícia per a aquells que han patit pèrdues per fraus. Així i tot, és important destacar que el procés de validar les pèrdues davant d'Hisenda no serà senzill. Els contribuents han d'estar preparats per presentar tota la documentació necessària que demostri que el frau va passar i que la pèrdua econòmica és real.

➡️ Economia

Més notícies: