Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador
ECONOMIA

El canvi que afecta ja tots els que tenen deutes amb Hisenda, i no de forma positiva

És una modificació que no agradarà a molts deutors, que ho tindran més complicat per deslliurar-se de pagar

Recentment, el Tribunal Suprem ha emès una sentència que suposa un cop dur per als contribuents amb deutes amb Hisenda. Es complica el procés per evitar embargaments sobre els comptes bancaris.

A partir d'ara, seran els ciutadans els que hagin de demostrar l'origen dels fons dipositats als comptes si volen que es considerin inembargables. Aquesta nova directriu sorgeix després d'una sentència on l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona va qüestionar una resolució judicial favorable a una contribuent.

Un home amb expressió de sorpresa i por en una oficina amb colors brillants al fons i el logotip d'Hisenda al costat.

La decisió del Tribunal Suprem redefineix qui té la càrrega de la prova en casos d'embargament d'Hisenda. Fins ara, molts contribuents al·legaven que els seus diners provenia d'ingressos exempts d'embargament, com ara salaris o pensions, sense necessitat d'aportar proves addicionals.

La nova decisió estableix que ja no n'hi haurà prou amb afirmar que els diners tenen origen protegits. El contribuent ho ha de demostrar de forma clara i documentada. Aquest canvi ha causat una gran preocupació entre els deutors, ja que complica significativament els procediments per protegir certs fons.

Persona analitzant gràfics financers amb un ordinador portàtil al fons i un logotip de lAgència Tributària en un cercle vermell.

El cas que va originar la sentència

L'origen d'aquesta sentència es remunta al cas d'una dona a Barcelona. Aquesta rebia una pensió no contributiva per invalidesa de 402 euros al mes. Aquesta quantitat està exempta d'embargament per Hisenda segons la llei.

En un primer moment, el Jutjat Contenciós Administratiu número 13 de Barcelona havia fallat a favor seu. Va acceptar que els fons al seu compte provenien exclusivament d'aquesta pensió.

Tot i això, després del recurs presentat per l'Organisme de Gestió Tributària, el Tribunal Suprem va anul·lar aquesta resolució. El Suprem va considerar que amb l'argumentació inicial no n'hi havia prou. Es requeria una investigació més detallada sobre els ingressos al compte de la dona.

Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros

A la seva decisió, el Tribunal estableix un canvi. En aquests casos, és el mateix contribuent qui ha de provar que els diners embargats per Hisenda corresponen a ingressos protegits per la llei. Poden ser salaris o pensions.

La decisió afecta de manera directa com es gestionaran els embargaments d'Hisenda a partir d'ara. En aquest cas específic, la dona havia estat objecte d'un embargament de 350 euros el 2019, imposat per una multa al transport públic.

Ella va al·legar que els seus ingressos provenien únicament de la pensió. Tot i això, l'organisme tributari va detectar al seu compte moviments que no corresponien amb els ingressos declarats.

Muntatge d'una signatura de divorci i el logotip de l'Agència Tributària

El Tribunal Suprem va concloure que no es pot presumir automàticament que tot el saldo en un compte bancari està exempt d'embargament només per al·legar que correspon a una pensió o salari.

Per això, a partir d'ara, el contribuent haurà d'aportar proves fefaents que acreditin la naturalesa dels diners dipositats al compte. Deu ser així si vol evitar l'embargament.

➡️ Economia

Més notícies: