Home gran amb expressió seriosa davant d'un edifici del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.
ECONOMIA

Els funcionaris de la Seguretat Social, molt enfadats: plantegen mobilitzacions

Els funcionaris de la Seguretat Social han anunciat mobilitzacions per al setembre

Els funcionaris de la Seguretat Social, farts de l'incompliment del govern, han anunciat mobilitzacions per al setembre. Els sindicats CSIF, CCOO, CIG i ELA han demanat urgentment reorganitzar el sistema per oferir un servei públic de qualitat.

El conflicte va començar el 16 de maig del 2023, quan Borja Suárez, secretari d'Estat de la Seguretat Social, va signar un acord per implementar un pla estratègic de recursos humans a l'Administració de la Seguretat Social. Aquest acord incloïa assumptes “de vital importància” com la provisió de llocs, el treball no presencial, les productivitats, la formació, l'estabilitat a l'ocupació, l'oferta d'ocupació pública i la promoció interna.

Tot i això, segons els sindicats, aquest acord no s'ha implementat i les promeses han quedat a l'aire. Des de llavors, la interlocució amb Suárez ha estat nul·la, i els representants sindicals ho acusen de “donar llargues” i no complir amb els compromisos adquirits.

Home amb cabell fosc i jaqueta negra parlant davant d'un fons clar.

La situació va empitjorar quan Suárez es va absentar d'una reunió clau de la Mesa Delegada de la Seguretat Social. Cosa que els sindicats van interpretar com un desvergonyiment i una falta de respecte.

Què reclamen els funcionaris de la Seguretat Social?

Els funcionaris reclamen la implementació immediata del pla estratègic de recursos humans signat el maig del 2023. Consideren vital que es compleixi amb la provisió adequada de llocs per cobrir les nombroses vacants i alleujar la sobrecàrrega de treball actual. També busquen la implementació de modalitats de treball no presencial per millorar la conciliació entre la vida laboral i el personal.

Exigeixen el reconeixement i la compensació pel seu rendiment i eficiència, a través d'un sistema de productivitats just. La formació contínua és fonamental per a ells, ja que creuen que és essencial per mantenir i millorar les competències professionals. L'estabilitat a l'ocupació és una preocupació central, buscant garanties d'ocupació segura i estable per a tots els treballadors del sector.

Un altre punt crucial és convocar noves places a l'oferta d'ocupació pública per assegurar un relleu generacional adequat i evitar la pèrdua d'experiència. Finalment, la promoció interna és vital per a ells i demana oportunitats clares i accessibles d'ascens i desenvolupament professional dins de l'Administració.

Interior d'una de les oficines del SEPE

Un punt clau és reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, cosa que, segons els sindicats, milloraria el benestar dels treballadors i l'atenció al públic.

Quan seran les mobilitzacions i com afectaran la ciutadania?

Les mobilitzacions estan previstes per al setembre. Els sindicats han anunciat que aquestes accions de protesta es duran a terme a tot el territori nacional i podrien incloure aturades i vagues. Tot i que no s'han concretat els detalls de les mobilitzacions, és probable que s'organitzin accions durant el mes per pressionar el govern a complir els seus compromisos.

La ciutadania podria veure's afectada per aquestes mobilitzacions, especialment pel que fa als tràmits i serveis de la Seguretat Social. Les possibles vagues i aturades poden causar retards en l'atenció al públic i en la tramitació de pensions, subsidis i altres prestacions, i impacten significativament els que depenen d'aquests serveis. Per això, els sindicats criden a la comprensió i suport de la ciutadania, argumentant que les seves reivindicacions busquen millorar la qualitat del servei públic.

➡️ Economia

Més notícies: