Imatge de fons d'un porquet guardiola amb una mà ficant una moneda i una altra imatge de dues persones grans assegudes en un sofà mirant papers i dues emoticones, un d'un moneder i un altre d'un tick verd
ECONOMIA

La Seguretat Social avisa: el canvi que has de fer si no vols perdre la pensió

Informar a temps sobre canvis personals i financers és essencial per no interrompre els pagaments de la teva pensió

Pels pensionistes, rebre una prestació de la Seguretat Social és fonamental, però mantenir-la requereix complir certes obligacions. No informar sobre canvis rellevants pot portar a sancions i fins i tot a la suspensió temporal de la pensió. Entendre aquestes obligacions és crucial per evitar problemes.

Notifica això per no perdre la pensió

Un dels canvis més importants que els pensionistes han de notificar a la Seguretat Social és el canvi de domicili o de compte bancari. Si canvieu la vostra adreça o obriu un compte bancari nou, heu d'informar-vos a la Seguretat Social. No fer-ho pot resultar en la interrupció dels pagaments de la vostra pensió, ja que l'organisme no sabria on enviar els diners.

Imatge de fons d'un home gran mirant uns papers, i una altra imatge d'una persona ficant una carta a una bústia

Actualitzar la teva informació és senzill, no necessites un certificat digital. Podeu enviar un correu electrònic amb una foto del vostre Document Nacional d'Identitat (DNI). Després, accedeixes a la Seu Electrònica de la Seguretat Social i segueixes els passos indicats per actualitzar la teva informació.

Si tens un certificat digital, el procés encara és més ràpid i pots fer-ho directament a través del portal de la Seguretat Social.

Si preferiu fer-ho en persona o necessiteu ajuda, podeu demanar una cita prèvia trucant al 901 10 65 70. Per a consultes generals sobre pensions, podeu trucar al 901 16 65 65 sense necessitat de cita prèvia. Això us permetrà obtenir informació i orientació sobre com procedir.

Un altre canvi crucial que cal notificar és la defunció d'un pensionista. Els familiars tenen un termini màxim de 30 dies per informar la Seguretat Social i presentar el certificat de defunció.

No fer-ho a temps pot generar problemes, com cobraments indeguts que després han de ser tornats. A més, pot resultar en infraccions que complicarien la gestió de la pensió.

Noia jove abraçant una dona gran

Si estàs rebent una pensió per jubilació flexible i decideixes començar una nova activitat laboral, ho has de notificar a la Seguretat Social. Això és degut a que la pensió podria necessitar ser ajustada en funció dels teus nous ingressos. També és fonamental informar sobre qualsevol canvi al teu estat civil.

Això és particularment important si estàs rebent un complement a mínims amb cònjuge a càrrec. En aquest cas, canvis com ara la percepció d'altres pensions per part del teu cònjuge o nous ingressos poden afectar la quantitat que reps. No informar aquests canvis podria portar a la suspensió de la pensió fins que no es resolguin les discrepàncies.

Conseqüències de no notificar els canvis

És crucial entendre que no complir aquestes obligacions no significa la pèrdua permanent de la pensió. Tot i això, la Seguretat Social pot suspendre els pagaments de manera temporal fins que es resolguin els problemes i s'actualitzin els registres.

Per això, és vital que els pensionistes i les seves famílies estiguin atents i notifiquin qualsevol canvi rellevant com més aviat millor. Mantenir la informació actualitzada no només assegura que es continuï rebent la pensió sense interrupcions, sinó que també evita complicacions legals i financeres.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: