Imatge mostrant un metge fent un informe i una foto destacada a l'esquerra d'uns bitllets d'EURO

ECONOMIA

Les 10 ajudes del SEPE que no coneixes i que pots demanar fàcilment

El SEPE té moltes ajudes econòmiques enfocades a diversos grups de població, descobreix si ets apte per a elles

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) renova cada any el paquet d'ajuts públics. Aquests ajuts estan dissenyats per adaptar-se a diferents circumstàncies personals i laborals. Des de prestacions per desocupació fins a suport per a autònoms, el SEPE ofereix una àmplia gamma d'ajuts per als qui ho necessiten.

El SEPE proporciona assistència als qui es troben sense feina. Per saber si et pots beneficiar, has de complir certs requisits.

Una noia asseguda en un sofà amb un ordinador portàtil i una tassa a la mà

Un cop presentes la teva sol·licitud, el SEPE t'enviarà una resolució. Indicant-te si l'ajut ha estat aprovat o denegat, i els motius d'aquesta decisió. Vegem-ne alguns dels casos més comuns:

1. Persones que han treballat més d'un any: Si has perdut la feina i has treballat més d'un any, pots sol·licitar una prestació. Fins i tot si la teva jornada laboral ha estat reduïda entre un 10% i un 70%, podries tenir dret a aquest ajut.

2. Persones més grans de 52 anys: Si has esgotat la prestació contributiva i tens més de 52 anys, pots accedir a un subsidi per desocupació.

Aquest subsidi ofereix fins a 570 euros mensuals durant els primers sis mesos. Després 540 euros per sis mesos més, i 480 euros mensuals la resta del temps que rebis la prestació.

3. Víctimes de violència de gènere o sexual: Si has estat víctima de violència de gènere o sexual, pots reduir la jornada laboral amb una disminució proporcional del salari. També podeu suspendre temporalment o extingir la vostra relació laboral.

Aquestes situacions es consideren com a atur involuntari, i et permeten sol·licitar la prestació contributiva o el subsidi, sempre que compleixis els altres requisits generals.

4. Afectats per un ERO o ERT: Si has perdut la feina a causa d'un acomiadament col·lectiu o una reducció de jornada autoritzada per l'autoritat laboral, pots rebre la prestació per desocupació. L'entitat gestora s'encarrega de les cotitzacions a la Seguretat Social durant aquest temps.

5. Treballadors de la llar: Si treballes al servei domèstic, les bases de cotització per a atur es calculen segons les contingències. Tant accidents de treball com malalties professionals.

6. Treballadors del camp: Hi ha prestacions específiques per a treballadors agraris. Aquests subsidis poden ser de nivell contributiu o assistencial, i hi ha opcions especials per als més grans de 52 anys.

Un home treballa davant de l'ordinador i apunta en un paper, i al cercle, bitllets de 50 euros

Ajuts per a emprenedors i autònoms

El SEPE també ofereix suport als autònoms, que enfronten desafiaments particulars a l'entorn laboral. Alguns dels ajuts disponibles inclouen:

— Reduccions i bonificacions de la Seguretat Social: aquestes s'apliquen en situacions específiques com la maternitat o la paternitat, l'inici d'una activitat per compte propi o la pluriactivitat.

— Ajuts ICO: L'Institut de Crèdit Oficial proporciona línies de mediació per finançar projectes d'inversió i necessitats de liquiditat.

— Ajuts de comunitats autònomes: Algunes regions, com Andalusia, ofereixen ajudes addicionals a través de les seves pròpies webs.

¿Cómo saber de forma sencilla, online y sin registros si tengo derecho a alguna prestación del SEPE?

Com consultar l'estat de la prestació per desocupació

Per saber si la teva sol·licitud ha estat aprovada, pots seguir aquests passos a la seu electrònica del SEPE:

1. Visita la pàgina del SEPE: (http://sede.sepe.gob.es)

2. Accedeix a la pestanya de “procediments i serveis” i selecciona “persones”.

3. Vés a “consulta les dades i rebut de la prestació” i selecciona “consulta de la prestació”.

4. Trieu l'opció de “Pin Telèfon Mòbil”.

5. Introdueix el teu NIF/NIE i el número de telèfon.

6. Rebràs una contrasenya per SMS que hauràs d'introduir.

7. Podràs comprovar la quantia i la durada de la prestació si ha estat aprovada.

El SEPE té un termini de tres mesos per resoldre la teva sol·licitud. Si no rep resposta en aquest temps, es considera que la teva sol·licitud ha estat denegada.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: