Una carretera difuminada amb cotxes, una noia amb cara de sorpresa i al cercle, un radar
ECONOMIA

Compte amb les multes de trànsit: Hisenda pot embargar el teu compte si no fas això

Per evitar problemes amb l'Agència Tributària i amb possibles embargaments, és fonamental no ignorar les multes

Rebre una multa de trànsit és una experiència desagradable que a la majoria dels conductors ens ha passat almenys una vegada. El que comença com una infracció menor pot escalar ràpidament en un problema seriós si no prens les accions correctes.

No només cal pagar la multa a temps, sinó també entendre els passos a seguir per evitar embargaments.

El procés d'una multa de trànsit

Quan reps una multa de trànsit, tens dues opcions: pagar-la com més aviat millor o recórrer-la si consideres que és injusta. Pagar la multa dins dels primers 20 dies naturals t'atorga un descompte del 50%, cosa que és un alleugeriment econòmic considerable.

Muntatge d'un home agafant una multa del cotxe i d'una banda la imatge de diversos bitllets d'euro

Tot i això, moltes persones opten per presentar una al·legació. Si decideixes recórrer, perdràs el descompte i, si no prospera el recurs, hauràs de pagar la sanció completa.

És important valorar si val la pena presentar una al·legació o si és més convenient aprofitar-ne el descompte. Recórrer pot allargar el procés i, si no tens fonaments sòlids per guanyar, et podria costar més diners i temps.

Què passa amb Hisenda si pagues la multa fora de termini?

En cas que et passi per alt el termini per pagar la multa amb descompte o simplement ignoris la sanció durant els primers 45 dies, el problema començarà a escalar. Un cop expirat aquest termini, la DGT (Direcció General de Trànsit) pot derivar el teu deute a l'Agència Tributària.

Quan això passa, ja no només heu de pagar l'import original de la multa, sinó que s'aplicarà un recàrrec addicional del 20%. És a dir, per no pagar a temps, estaràs assumint un cost considerablement més gran. Algunes infraccions, com l'ús d'inhibidors de radar o la falsificació de documents, no permeten reducció en la sanció, per la qual cosa el cost és més gran des de l'inici.

Muntatge amb un agent de la Guàrdia Civil de trànsit amb un conductor dins d'un cotxe vermell, una mà amb diversos bitllets d'euro i el logotip de la DGT

Conseqüències d'ignorar una multa

Si decideixes ignorar completament les notificacions que t'envien les autoritats, la situació empitjora. Cada vegada que rebis un avís i no actuïs, el deute continuarà augmentant. Les multes no desapareixen per art de màgia, i continuar ignorant-les només incrementarà els problemes.

Si la DGT o l'Agència Tributària no aconsegueixen cobrar, l'Estat pot embargar els teus béns o el teu compte bancari. El procediment d'embargament és una de les últimes accions que poden prendre les autoritats, però no és impossible ni llunyà si et mantens en una posició de desobediència.

Hisenda em pot embargar el compte per no pagar una multa?

Sí, Hisenda pot embargar-te el compte si no pagues una multa de trànsit. Quan l'Agència Tributària pren el control de la sanció, després de diverses notificacions de pagament ignorades, tens el poder de retirar els diners directament del teu compte bancari.

L'embargament és l'última mesura en una cadena d'avisos i recàrrecs que es podrien haver evitat pagant a temps. A més, Hisenda pot embargar altres béns, com ara propietats o vehicles, per saldar el deute si no actues a temps.

Un home gran revisa un document mentre sosté les ulleres, amb un logotip de colors en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.

Com evitar l'embargament d'Hisenda i resoldre la multa a temps

Per evitar problemes més grans, és clau actuar ràpidament. Si no tens motius sòlids per recórrer la multa, el millor és pagar-la dins dels primers 20 dies, aprofitant el descompte del 50%. Així resols l'assumpte de manera senzilla i econòmica.

Si no pots pagar immediatament, pots sol·licitar un fraccionament o ajornament del pagament. Però per accedir a aquestes opcions, has de ser proactiu i contactar amb les autoritats abans que els terminis es compleixin.

➡️ Economia

Més notícies: