Fotomuntatge amb una imatge de fons de bitllets d'euro i al capdavant una rodona vermella amb la Seguretat Social i un home preocupat
ECONOMIA

Si cobres menys de 1.000 euros, la Seguretat Social té una cosa a dir-te

El salari que perceps actualment afecta directament la teva pensió de jubilació

Per a molts treballadors a Espanya, els 1.000 euros mensuals han esdevingut un símbol de la precarietat laboral. Si estàs en aquest rang d'ingressos i et preocupa com això afectarà la teva pensió de jubilació, la Seguretat Social té informació crucial que has de conèixer.

Com es calcula la pensió?

El càlcul de la pensió a Espanya és un procés complex que involucra diversos factors, entre els quals el salari mitjà és un dels més importants.

Imatge de fons d'una persona amb bitllets d'euro a la mà i una altra de dues persones grans mirant un ordinador

La Seguretat Social fa servir la base reguladora per determinar la quantia de la pensió de jubilació, que es calcula en funció de les bases de cotització dels darrers anys de treball. Per entendre millor aquest procés, desglossarem els passos principals.

Primer, hi ha la base de cotització, que és la quantitat sobre la qual s'apliquen les cotitzacions a la Seguretat Social. Per als treballadors amb ingressos baixos, com els que guanyen 1.000 euros al mes o fins i tot menys, la base de cotització serà també relativament baixa.

Després, es considera el període de càlcul, que el 2024 pren en compte les bases de cotització dels darrers 25 anys treballats. Això vol dir que, encara que hagis tingut sous baixos en els darrers anys, si en el passat els teus ingressos eren més alts, això influirà positivament en el càlcul de la teva pensió.

També s'apliquen els coeficients reductors si et jubiles abans de l'edat legal de jubilació, cosa que pot disminuir significativament la pensió que rebràs cada mes.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat

Quina pensió et quedaria si cobres un salari de 1.000 euros o inferior

Per il·lustrar això, suposem que has treballat durant 35 anys i els teus darrers 25 anys han tingut una base de cotització constant de 1.000 euros al mes. Així és com es traduiria això a la pensió que podries rebre:

La base reguladora es calcula per mitjà de les bases de cotització dels darrers 25 anys i ajustant segons la inflació i altres factors legals. Amb un ingrés mensual constant de 1.000 euros, la base reguladora seria aproximadament aquesta quantitat ajustada per l'índex de revaloració.

Després, el percentatge aplicable al sistema espanyol depèn dels anys cotitzats. Amb 35 anys de cotització, podries accedir al 100% de la base reguladora, segons les normatives actuals.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat

Finalment, l'import mensual es determinaria així: si has cotitzat uns 1.000 euros mensuals i qualifiques per al 100% de la base reguladora, podries rebre una pensió d'aproximadament 1.000 euros al mes, menys les possibles deduccions i retencions.

Què diu la Seguretat Social?

Tot i que, si guanyar menys de 1.000 euros et preocupa en termes de la teva futura pensió, hi ha diverses estratègies que pots considerar per millorar la teva situació.

Augmentar les cotitzacions és una opció. Encara que guanyar més diners no sempre és a les teves mans, cotitzar per sobre del teu salari real a través de convenis especials o aportacions voluntàries podria augmentar la teva base de cotització.

Una altra opció és aprofitar els complements de pensió si hi tens dret, els quals poden augmentar la teva pensió si la teva base reguladora és baixa, assegurant que tots els pensionistes rebin una quantitat mínima per viure.

Treballar més anys també és una estratègia viable: com més temps cotitzis, més gran serà el percentatge de la teva base reguladora que rebràs. Fins i tot si els teus ingressos són baixos, treballar més anys et pot ajudar a obtenir una pensió més alta. Finalment, considera invertir en plans de pensions privats com una estratègia per complementar la teva pensió pública.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: