Un home amb expressió pensativa, un sobre introduït en una bústia, una icona d'advertència i un logotip d'una entitat.
ECONOMIA

La carta que et pot arribar d'Hisenda: així has de respondre si no vols una multa

Cal tenir molt en compte que tota notificació d'Hisenda no és enviada per res, sempre cal prestar-ho atenció

Rebre una notificació d'Hisenda pot generar preocupació, especialment quan el missatge és una provisió de constrenyiment. Moltes persones desconeixen què implica aquest tipus de comunicació i com han de respondre, cosa que pot agreujar la situació. Des de Taxdown, experts en gestió tributària, han explicat detalladament què són aquestes cartes i les opcions disponibles per als qui les reben.

Què és una provisió de constrenyiment?

Una provisió de constrenyiment és una notificació oficial que Hisenda envia quan una persona té deutes pendents amb l'administració pública. No és un simple recordatori, sinó un pas formal per exigir el pagament. És l'inici d'un procediment administratiu per al cobrament de deutes després d'haver esgotat altres vies més habituals, com ara avisos o notificacions prèvies.

Un home amb expressió de sorpresa i por en una oficina amb colors brillants al fons i el logotip d'Hisenda al costat.

Aquest tipus de carta d'Hisenda no només inclou el deute original, sinó que a més a més suma recàrrecs, interessos de demora i, en alguns casos, costes derivades del procediment. Per tant, l'import degut pot ser significativament més gran al que figurava inicialment.

Què fer si reps una provisió de constrenyiment?

Actuar ràpidament és essencial per evitar conseqüències com embargaments o un increment addicional del deute davant d'Hisenda com a multa. L'administració estableix un termini de 10 dies hàbils per respondre, que comença a comptar des de l'endemà de la notificació.

Durant aquest temps, teniu diverses opcions per reaccionar. Una d'elles, normalment la més efectiva, és pagar el deute, abonar l'import total del deute, incloent-hi els recàrrecs i els interessos acumulats. Això evitarà que es generin més problemes.

Dona pensativa amb la mà a la boca i un símbol d'alerta sobre un logotip en primer pla.

També pots presentar un recurs administratiu si consideres que la provisió de constrenyiment és incorrecta o que no tens cap deute pendent. Aquest s'ha de tramitar dins del termini establert i requereix argumentació i documentació que doni suport a la teva postura.

Una altra de les opcions, per als qui no puguin afrontar el pagament complet, és sol·licitar un ajornament o fraccionament. Hi ha la possibilitat de negociar amb Hisenda un pla de pagament en quotes. Aquesta sol·licitud també s'ha de fer dins del termini i pot implicar la presentació de garanties en funció de la suma deguda.

Muntatge d'una signatura de divorci i el logotip de l'Agència Tributària

Què passa si ignores la notificació d'Hisenda

Ignorar una provisió de constrenyiment pot desencadenar mesures més severes per part d'Hisenda, com ara embargaments de comptes bancaris, nòmines o béns. A més, el deute continuarà generant interessos, incrementant la suma total. Per això, és crucial actuar de manera oportuna i cercar assessorament si cal.

Per això, si reps una d'aquestes cartes, llegeix detingudament la notificació per entendre els detalls del deute. Quan ho hagis entès tot actua segons la teva situació, i, si necessites ajuda recorre a un assessor fiscal.

➡️ Economia

Més notícies: