Pal o columna exterior amb el logo de CaixaBank davant del mateix banc
ECONOMIA

CaixaBank comparteix un avís urgent sobre els habitatges a Espanya

CaixaBank ha fet públiques les seves previsions pel que queda d'any i el missatge del banc és molt clar

CaixaBank ha compartit recentment el seu pronòstic sobre el preu dels habitatges a Espanya. Segons el darrer informe del banc català, s'espera que els costos continuïn augmentant al voltant d'un 4% aquest 2024. Això presenta un desafiament per a tot el mercat immobiliari, especialment per als compradors.

L'augment de preus és degut a diversos factors que estan relacionats entre si. D'una banda, l'oferta al nostre país continua sent insuficient per satisfer la demanda. Des de CaixaBank indiquen que, encara que s'han incrementat les noves construccions, no són prou ràpides. Un desajust entre oferta i demanda que incrementa significativament els preus.

A tot això cal sumar-hi la inflació, que continua sent alta, i l'augment en els preus dels materials de construcció. Tot això, segons CaixaBank, fa que el procés de construcció resulti més costós i, finalment, això també es veu reflectit en els preus.

Muntatge amb una imatge d'unes mans agafant una casa en miniatura amb unes claus i un cercle amb el logo de CaixaBank

CaixaBank avisa: els habitatges continuaran pujant de preu

Pel que fa al mercat d'habitatges, tota aquesta situació té un desenllaç molt conegut. Aquells que somien a tenir un habitatge propi s'han de preparar per pagar preus més alts, en cas de voler comprar. Com a resultat, els col·lectius més vulnerables, com són els joves i les famílies amb ingressos modestos, ho tenen més complicat per convertir-se en propietaris.

Com a resultat, molts es veuen obligats a endeutar-se cada cop més. Els compradors firmen hipoteques per valors cada cop més alts, que costen més de pagar i comporten més interessos. Això, és clar, si el banc concedeix aquesta hipoteca.

CaixaBank reclama més decisions a l'Administració

Com a resultat, CaixaBank adverteix que la mateixa mobilitat social es veu afectada. Moltes persones es veuen incapaces de canviar de barri o ciutat, a la recerca de millors oportunitats laborals o educatives.

Per intentar posar solució, des de CaixaBank destaquen l'important paper que tenen les diferents administracions. El banc assenyala que és de gran importància que totes treballin conjuntament per millorar l'oferta d'habitatge assequible i fomentar les noves construccions.

Muntatge del logo de CaixaBank damunt de la façana exterior d'un bloc de pisos

Entre les propostes que es podrien tenir en compte hi ha la simplificació dels processos burocràtics per als promotors o la promoció d'habitatges de protecció oficial (VPO). Fins i tot la implementació d'incentius fiscals per a projectes de construcció.

En aquest sentit, els bancs també tenen un paper fonamental. CaixaBank indica que cal oferir solucions de finançament accessibles i adaptades a les necessitats dels compradors. Proposa, per exemple, la possibilitat d'estendre el termini de les hipoteques o ajustar els tipus d'interès perquè les quotes mensuals siguin més suportables.

➡️ Bancs ➡️ Economia

Més notícies: