Una parella de persones grans revisant documents amb una imatge de l'edifici del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.
ECONOMIA

Aquest és el motiu pel qual et pots quedar sense pensió: la Seguretat Social alerta

La possibilitat que la teva pensió de jubilació sigui embargada per deutes amb Hisenda és real, però es pot evitar

Alguna vegada t'has preguntat si et podries quedar sense la teva pensió de jubilació? Doncs resulta que la Seguretat Social té una resposta alarmant: sí, és possible.

Si tens deutes amb Hisenda, podries veure com la teva tan anhelada pensió s'esfuma. Així que, atent! T'expliquem tots els detalls que necessites saber per evitar sorpreses desagradables a la teva jubilació.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat

La Seguretat Social i els deutes amb Hisenda: un còctel perillós

La Seguretat Social ha emès un comunicat advertint els pensionistes sobre la possibilitat que la seva pensió de jubilació sigui embargada si tenen deutes pendents amb Hisenda.

Aquesta mesura, encara que dràstica, està contemplada dins de la normativa vigent per garantir que els deutes amb l'administració pública siguin saldats.

Com funciona l'embargament de la pensió de jubilació?

El procés no és automàtic ni s'executa de la nit al dia. Primer, Hisenda ha d'identificar el deute pendent, i després s'emet una ordre d'embargament que pot afectar la pensió de jubilació.

Dues persones grans caminant de la mà amb un cercle que mostra bitllets d'euro.

Però no et preocupis, hi ha certs límits i proteccions. Segons la llei, el salari mínim interprofessional (SMI) és intocable, és a dir, no es pot embargar la quantitat que equival a l'SMI, que el 2024 és de 1.134 euros mensuals a 14 pagues. 

Els trams d'embargament 

La normativa estableix una escala progressiva per a l'embargament de sous, salaris i pensions que excedeixen l'SMI: 

  • Fins al doble de l'SMI: es pot embargar el 30%.  
  • Fins al triple de l'SMI: el 50%. 
  • Fins al quàdruple de l'SMI: el 60%. 
  • Fins al quíntuple de l'SMI: el 75%. 
  • Més de cinc vegades l'SMI: el 90%. 

Què fer si tens un deute?

Si estàs en aquesta situació, el més recomanable és que busquis assessoria professional tan aviat com sigui possible. Un advocat especialitzat en temes fiscals o un assessor financer poden ajudar-te a trobar una solució i evitar l'embargament de la pensió de jubilació. 

Una parella de persones grans asseguda en un sofà, amb una imatge superposada d'un flascó de vidre amb monedes i la paraula “PENSIÓ”.

Hi ha diverses opcions per gestionar els teus deutes abans que afectin la teva pensió. Pots negociar un pla de pagaments amb Hisenda, sol·licitar ajornaments o fraccionaments del deute, o fins i tot explorar la possibilitat de recórrer a un refinançament. 

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: