Imatge de fons d'unes cigarretes i una altra imatge en primer pla d'una persona trencant una cigarreta
ECONOMIA

Si fumes, això t'interessa: ajudes de la Seguretat Social per a deixar de fumar

Els fumadors espanyols tenen dret a tractaments gratuïts per a abandonar les cigarretes de manera definitiva

La Seguretat Social ha engegat una sèrie d'ajudes per ajudar els fumadors a deixar el tabac. L'objectiu és millorar la salut pública i reduir els costos associats a malalties relacionades amb aquest consum.

Entre altres coses s'hi inclouen tractaments farmacològics, teràpies de suport i programes de seguiment. Hi ha una sèrie d'ajuts que potser us convindria conèixer.

Muntatge d'un estanc, una dona i unes cigarretes

Tractaments farmacològics de la Seguretat Social

La Seguretat Social cobreix el cost de certs medicaments que ajuden a deixar de fumar. Entre ells es troben:

- Todacitan: Aquest medicament es basa en la citisina, un compost d'origen vegetal. La seva principal funció és bloquejar els receptors de nicotina, cosa que impedeix que el fumador senti plaer en fumar.

Això redueix l'ansietat i la dependència de la nicotina. El tractament dura 25 dies i està finançat des del febrer del 2023.

- Recigarum: També basat en la citisina, aquest tractament té una durada de 25 dies. Consisteix a prendre 100 comprimits d'1,5 mg. Es comença amb sis comprimits diaris, un cada dues hores, i es redueix gradualment fins a prendre'n únicament un al dia.

- Champix: A finals de gener, el Ministeri de Sanitat va anunciar el finançament de la versió genèrica d'aquest medicament. Havia estat retirat del mercat el 2021.

Teràpies de suport de la Seguretat Social

A més dels medicaments, la Seguretat Social també ofereix teràpies de suport. Aquestes teràpies són essencials per augmentar les probabilitats d'èxit. Entre les opcions disponibles hi ha:

- Teràpia cognitivoconductual: Ajuda els fumadors a identificar i canviar els patrons de pensament i comportament relacionats amb el tabac.

- Grups de suport: reunions regulars amb altres fumadors que estan intentant deixar de fumar. Aquests grups ofereixen un entorn de suport i motivació. A més, aquest organisme proporciona programes de seguiment per a aquells que estan intentant deixar de fumar.

Imatge de fons de diversos cigars començats però apagats i una altra d'una mà amb diversos bitllets d'euros

Qui es pot beneficiar d'aquestes ajudes?

Els ajuts per deixar de fumar de la Seguretat Social estan disponibles per a tots els ciutadans que estiguin inscrits al sistema de salut pública. Tant se val l'edat o el temps que portis fumant, si estàs decidit a deixar el tabac, pots accedir a aquestes ajudes.

Per beneficiar-te d'aquests programes, cal acudir al metge de capçalera. Ell o ella avaluarà la teva situació i et recomanarà el tractament més adequat. És important seguir les indicacions mèdiques i assistir a totes les consultes programades per maximitzar les probabilitats d'èxit.

Beneficis de deixar de fumar

Deixar de fumar té múltiples beneficis per a la salut. Entre altres coses permet que els pulmons es recuperin i funcionin millor. Millora el sentit del gust i l'olfacte i augmenta l'energia i la capacitat física.

La Seguretat Social està compromesa a ajudar els fumadors a deixar el tabac. Amb una combinació de tractaments farmacològics, teràpies de suport i programes de seguiment, les probabilitats d'èxit són més grans.

➡️ Economia

Més notícies: