ajuda per no tornar a agafar el pes perdut
CONSUM

És útil el sistema de compensació per aprimar-se?

Em trobo a consulta moltíssima gent que em diu que va compensant en funció de si es passa menjant

Avui dia veig que s'arriben a fer coses realment extremes per tal de perdre uns quilos de pes. Cal recalcar, per començar, que el pes corporal ens diu més aviat poc del nostre estat físic i que, per perdre uns quilos, no vol dir necessàriament que estiguis perdent greix.

A més, hi ha veritable obsessió pel número que marca a la bàscula. Ho veig habitualment a la meva consulta amb alguns pacients, que només venen pensant en el número que sortirà, i, la veritat, jo és al que li dono menys importància.

Havent aclarit això, com us deia, es fa de tot per aprimar-se (entenent que es tracta de baixar quilos). Per exemple, el cas que ens ocupa i que s'ha fet tota la vida és el sistema de compensació.

Què és el sistema de compensació?

Sabeu el típic de menjar un dia fins a rebentar i després no sopar, no? Doncs això és compensar. Hi ha qui ho farà perquè realment se sent ple, inflat o sense gana, però gran part de la població ho fa amb una altra intenció.

El seu pensament és: si per menjar m'he cruspit les calories equivalents a dos àpats, si no sopo ja no hi ha problema. O si he berenat 2 bollycaos i 1 gelat, no sopo així ho compenso. ERROR.

Per un esdeveniment que hagis tingut un dia en què t'hagis donat llibertat, flexibilitat i hagis fluït, no farà que guanyis greix ni condicionarà la teva composició corporal. La teva composició corporal la dictarà el total setmanal, cosa que vagis fent cada dia, i no l'excés de calories que mengis en un moment puntual.

És útil fer aquesta estratègia?

Aquest tipus d'actituds fan tenir una mentalitat poc saludable amb el menjar. S'ha de gaudir amb el menjar, no estar en una presó nutritiva comptant calories i macronutrients.

A més, amb això de compensar, solen desplaçar-se nutrients essencials. És a dir, amb els exemples que us deia de no sopar, veiem que per consumir quantitats industrials de sucres, greixos i altres substàncies no nutritives, deixem de menjar aliments com a fruites, verdures, cereals integrals, proteïna de qualitat…

Una mà sostenint un gelat de dues boles davant d'una varietat de fruites com pinya, papaia, kiwi, raïm, llimona, toronja i alvocat.

Finalment, una altra manera de compensar que també és molt perillosa és la de fer molt més exercici per “cremar”. Has de fer exercici perquè t'agrada, per sentir-te bé, per estar saludable, no per cremar un dinar o un sopar.

Aleshores, per no compensar, què he de fer?

Doncs és molt senzill. Primer de tot, si el teu objectiu és baixar greix, has d'acudir a un professional que t'orienti adequadament i et digui quines estratègies poden ser més útils per a tu. Deixa't de llegendes urbanes, de xarxes socials i de la televisió.

Finalment, fes servir el sentit comú, tingues la consciència relaxada i menja el que vulguis menjar quan vulguis menjar-lo, sempre que entri en un marc d'una dieta equilibrada i variada on prioritzem els aliments saludables.

➡️ Consum

Més notícies: