Aquest és l'aliment que els experts recomanen no consumir: hi ha diversos substituts
Els especialistes ara alerten sobre els riscos de consumir-lo i proposen alternatives que no només són més saludables
Al món de la nutrició, pocs aliments han generat tant debat com aquest. Durant anys, va ser promogut com una alternativa saludable, una opció econòmica i versàtil pel dia a dia. Tot i això, recents investigacions han tret a la llum dades alarmants sobre els seus efectes en la salut.
El que semblava una elecció inofensiva podria ser, de fet, un enemic silenciós per a l'organisme. Els especialistes ara alerten sobre els riscos de consumir-ho i proposen alternatives que no només són més saludables, sinó també més naturals.
L'aliment que els experts recomanen evitar
La margarina ha estat present a les cuines durant dècades, però la seva popularitat ha començat a trontollar. Els experts en nutrició coincideixen que aquest aliment, en aparença inofensiu, pot ser perjudicial per a la salut. La raó principal està en el procés de fabricació i en els efectes nocius que els seus components tenen sobre l'organisme.
La margarina es produeix a partir d'olis vegetals líquids que per convertir-los en una textura sòlida passen per un procés d'hidrogenació. Aquest procediment genera els temuts greixos trans, coneguts pels seus efectes negatius al cos.
Segons l'Organització Mundial de la Salut, aquests greixos estan directament relacionats amb un risc més gran de malalties cardiovasculars. A més, el consum habitual pot elevar el colesterol “dolent” (LDL) i reduir el “bo” (HDL), afavorint l'obstrucció de les artèries.
Però els efectes nocius de la margarina no s'acaben aquí. Diversos estudis han demostrat que el consum també pot afectar funcions cognitives.
Els greixos trans presents en aquest aliment poden augmentar la producció de proteïnes relacionades amb malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer. A més, contribueixen a la inflamació, cosa que afecta tant el cervell com altres òrgans del cos.
Amb més informació sobre l'impacte dels aliments, experts aconsellen eliminar la margarina. Tot i que pot semblar una opció econòmica i versàtil, les seves conseqüències a llarg termini no compensen els beneficis immediats. El seu ús a la cuina, especialment en receptes on cal una base greixosa, pot ser fàcilment substituït per alternatives més saludables.
L'oli d'oliva verge extra és una de les opcions més recomanades pels especialistes en nutrició. La seva composició rica en greixos monoinsaturats i antioxidants el converteix en un aliat per a la salut del cor.
D'altra banda, els alvocats, amb la textura cremosa i el perfil de nutrients beneficiosos, són perfectes per untar o incorporar en receptes. La mantega, en moderació, és menys perjudicial que la margarina si és de qualitat i sense additius.
Més notícies: