Pere Navarro presenta la visió del CZFB al Fòrum Europa Tribuna Catalunya
Pere Navarro, delegat especial de l'Estat en el CZFB, ha afirmat durant la seva intervenció que "el CZFB no solament és agent de transformació, sinó que també s'esforça per ser catalitzador d'innovació i creixement per a altres empreses. El Consorci actua a Barcelona però projecta el seu àmbit econòmic i industrial al conjunt del món”
Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha estat el protagonista convidat aquest matí al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, la conferència-esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum. El delegat especial de l'Estat al CZFB ha exposat davant el públic la important tasca i dedicació que està realitzant el Consorci de la Zona Franca de Barcelona en termes d'impuls a la innovació, transformació de la indústria i connectivitat de la nova economia per a les grans corporacions, però també el teixit emprenedor de la ciutat. Aquesta intervenció s'ha dut a terme aquest matí a l'Hotel Palace de Barcelona i ha estat presentada per Raúl Blanco, president de RENFE.
Durant la inauguració, Navarro ha aprofitat l'ocasió per presentar la visió audaç del Consorci de la Zona Franca de Barcelona per convertir-se en el gran Districte 4.0, un espai més verd i digital que no només abasti la ciutat comtal sinó tota la seva regió metropolitana, amb els seus 5 milions d'habitants.
“El nostre somni és evolucionar de ser una fàbrica d'oportunitats a un autèntic Districte 4.0. Un lloc on es combinin harmoniosament àrees verdes, indústries destacades en diversos sectors i projectes innovadors basats en la nova economia” ha afirmat Navarro durant el seu discurs. I ha afegit “la nostra ambició és transcendir les fronteres d'un espai físic i convertir-nos en un epicentre d'innovació i transformació de l'economia que impacti en tota la comunitat”.
Aquesta transició es durà a terme de forma natural amb la segona fase d'extensió del DFactory Barcelona, que es crearà en la ubicació contigua a la instal·lació actual, i afegirà una extensió de 72.500 m². La perspectiva d'aquesta amplitud és que generi ocupació directa per al voltant de 1.500 persones, i aproximadament 5.000 ocupacions indirectes. Aquesta segona fase del DFactory Barcelona aspira a consolidar l'ecosistema tecnològic i digital, i crear així un espai innovador, tecnològic i sostenible de grans dimensions per impulsar la competitivitat de la indústria 4.0.
El CZFB com a catalitzador d'oportunitats
L'actual DFactory Barcelona, de 17.000 m², compta amb 2.000 tones d'acer i un total de 4 plantes amb espais oberts, diàfans i digitals on es treballa una nova forma de producció, més sostenible i eficient, optimitzant processos. Aquesta 'catedral de la nova economia' s'ha consolidat com el principal hub tecnològic de la Indústria 4.0 més rellevant del sud d'Europa, i compta amb un ecosistema empresarial format per 30 empreses, grans corporacions i startups que treballen amb tecnologies capdavanteres com la Intel·ligència Artificial, Blockchain, Robòtica, Sensòrica i la Ciberseguretat. Actualment, treballen a l'edifici 500 persones i compta amb un 80% de la seva ocupació. Aquest edifici emblemàtic i únic ubicat a la Zona Franca de Barcelona va suposar una inversió de 30 milions d'euros per part del CZFB.
El CZFB també contribueix a l'impuls de la innovació tecnològica gràcies a les seves dues incubadores, la Incubator 3D i la Logistics 4.0 Incubator. La Incubator 3D és la primera incubadora europea d'alta tecnologia en impressió 3D que, des dels seus inicis l'any 2019, ha ajudat més de 100 startups a desenvolupar els seus projectes innovadors. En el seu cas, la Logistics 4.0 Incubator és la primera incubadora d'Espanya dedicada la Indústria 4.0 en l'àmbit de la logística, un projecte disruptiu que compta amb el suport dels Fons FEDER i INCYDE. Inaugurada el passat mes de juliol, ja compta amb 30 startups que desenvolupen les tecnologies més avantguardistes i ofereixen solucions, serveis i productes innovadors enfocats en la logística.
De la mateixa manera, l'entitat pública també connecta la nova economia amb la creació de nous esdeveniments híbrids i disruptius com són la Barcelona New Economy Week (BNEW) i la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW) i la celebració de l'emblemàtic Saló Internacional de la Logística (SIL). L'activitat del Consorci s'estén des de Barcelona fins a Amèrica Llatina, conformant així un engranatge de diversos sectors com el talent, la mobilitat, la sostenibilitat i la digitalització per fomentar la col·laboració i la sinergia entre diferents indústries i disciplines, amb l'objectiu d'impulsar el progrés econòmic i social a escala mundial.
El progrés de la nova economia també existeix portes endins. El CZFB ha creat la primera planta certificada d'hidrogen verd d'ús públic a Espanya, que subministra combustible a desenes d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona; també promou la instal·lació de plaques fotovoltaiques al polígon; el foment de la mobilitat sostenible dins d'ell i l'ús de fonts renovables per a la producció energètica a tota la Zona Franca.
“El Consorci de la Zona Franca s'ha erigit com un referent en eficiència i visió en la gestió pública. A través dels nostres programes i projectes, hem demostrat que el sector públic pot ser un motor de progrés, impulsant la creació d'ocupació, promovent la inversió estrangera, i contribuint al creixement econòmic sostenible de la nostra regió” ha expressat Navarro en finalitzar la seua intervenció.
Més notícies: