Interior de les oficines d'InnovaHub de Naturgy
BRANDED CONTENT

Naturgy impulsa una quinzena de projectes energètics innovadors

A més, ha incubat més de 20 startups el primer any de vida del seu InnovaHub

Naturgy Innovahub, el vehicle del Grup energètic enfocat a la investigació i innovació en tecnologies i nous models de negoci lligats a la sostenibilitat i la transició energètica, celebra el seu primer aniversari amb un balanç de 15 projectes industrials en marxa, la creació de dues societats disruptives i un total de 20 startups incubades a les seves plataformes d'emprenedoria.

Els dos projectes de creació empresarial són GIRA Wind i W2BM. La primera d'aquestes societats, en col·laboració amb Ruralia, Postelectrica Fabricación i Invenergy Huso29, té com a objectiu el reciclatge integral d'aerogeneradors i la recuperació de materials procedents de pales i altres parts de l'aerogenerador per fer-ne un ús posterior en una segona vida. El segon projecte, impulsat amb Greene, pretén desenvolupar una tecnologia de producció de biometà a partir d'un syngas procedent de la gasificació de residus sòlids industrials.

Totes dues iniciatives tenen com a objectiu eixamplar el perfil industrial de Naturgy a través de tecnologies disruptives i nous models de negoci lligats a la transició energètica. Dins aquesta filosofia, Naturgy Innovahub té com a eixos fonamentals la investigació i el desenvolupament de vectors energètics com els combustibles nets (biometà, hidrogen, amoníacs o gasos sintètics), la recerca de millores d'eficiència de noves energies renovables com l'eòlica off shore o , entre d'altres, l'emmagatzematge energètic. Actualment, Naturgy InnovaHub treballa en 15 projectes vinculats a aquestes tres línies estratègiques.

"L'objectiu de Naturgy Innovahub passa per projectar el full de ruta de la companyia més enllà dels plans estratègics i desenvolupar un ecosistema que permeti abordar una innovació col·laborativa i oberta, capaç de respondre ràpidament als senyals de canvi a l'entorn", explica Jesús Chapado, director d'Innovació a Naturgy.

Suport a l'emprenedoria

La creació de GIRAWind i W2BM s'uneix a l'impuls que el Grup Energètic està brindant a startups dins del seu programa Connecting Energy, una incubadora orientada a accelerar projectes d'índole molt diversa, des de tecnologies lligades a l'eficiència en operacions fins a solucions de mobilitat sostenible. Aquesta plataforma ja ha incubat un total de 20 startups a través d'un equip format per gairebé 50 mentors i especialistes amb experiència en tots els àmbits de la cadena de valor del sector energètic, permetent desenvolupar un pla de negoci, crear una prova de concepte o prototipar-ne la solució. Aquest impuls a l'emprenedoria es complementa amb l'scouting de startups al mercat. En aquest sentit, Naturgy ha analitzat el darrer any més de 400 projectes.

Innovahub també ha esdevingut una eina per transformar la cultura de la companyia i potenciar el talent innovador dins de l'organització. Un exemple és el desplegament dels ForumTech, una organització composta per prop de 140 empleats que faciliten la transmissió de coneixements entre els diferents departaments del Grup.

Totes aquestes eines són una realitat gràcies a les relacions simbiòtiques que Naturgy Innovahub ha establert amb l'ecosistema innovador, entre les quals hi ha acords amb universitats, treballs amb centres tecnològics i grups de recerca, associacions sectorials i empresarials, organismes i administracions, i per descomptat, amb emprenedors.

A més, Naturgy Innovahub participa també en grans consorcis que busquen desenvolupar tecnologies de futur i potenciar sectors de la cadena industrial. És el cas del consorci Nextfloat, integrat per grans empreses europees i startups, amb l'objectiu de desplegar al sud de França una plataforma eòlica flotant a escala comercial.