La Fundació la Caixa crea 4.500 llocs de treball a Moçambic
La Fundació "la Caixa" ha col·laborat amb 18 organitzacions locals i internacionals de Cabo Delgado i Maputo per impulsar més de 450 empreses
La Fundació "la Caixa" ha contribuït a generar més de 4.500 llocs de treball a Moçambic a través del programa Work4Progress (W4P). Des del 2018, l'entitat ha col·laborat amb 18 entitats, entre les quals hi ha organitzacions locals i internacionals, universitats, empreses i entitats financeres, per tal de promoure l'ocupació a les regions moçambiqueses de Cabo Delgado i Maputo. En aquests 5 anys de programa, s'ha aconseguit engegar més de 450 negocis i s'ha pogut beneficiar més de 38.500 persones.
En un acte de W4P celebrat a la seu de la Universitat Politècnica de Maputo, s'han presentat aquests resultats i s'ha debatut sobre aliances estratègiques amb què generar ocupació i ingressos per a dones i joves. A la trobada hi han assistit la directora de l'Àrea Internacional de la Fundació "la Caixa", S.A.R la infanta Cristina, així com el ministre moçambiquès d'Economia i Finances, Max Tonela, i el secretari d'Estat de Joventut i Ocupació de Moçambic, Osvaldo Petersburg.
El programa W4P treballa a Moçambic per a la generació d'ocupació en l'àmbit de la producció agrícola, cosa que inclou la transformació i comercialització de productes amb més valor agregat, així com la inserció laboral i el suport de l'emprenedoria, especialment entre joves i dones . El programa recolza la posada en marxa de negocis i serveis de suport a l'ecosistema emprenedor.
Una de les iniciatives del programa és un fons de garantia i crèdit que s'ha engegat juntament amb l'entitat financera moçambiquesa Gapi Sociedade de Investimentos i l'ONG Ajuda en Acció, i que compta amb una dotació de gairebé 100.000 euros. Aquest fons té per objectiu concedir crèdits a agricultors i joves emprenedors, molts dels quals accedeixen així per primer cop al sistema bancari. Fins avui s'han concedit 37 crèdits.
La innovació tecnològica sostenible és una altra de les apostes de W4P. N'és un exemple la iniciativa que, juntament amb l'ONG Cesal, ja està en procés de producció: una bomba d'aigua portàtil per al reg agrícola que funciona gràcies a l'energia solar. Aquest model serà comercialitzat a la regió de Cabo Delgado per un grup de 12 dones que han rebut formació a la Universidade Lúrio i que, gràcies al suport del programa, han constituït una empresa per desenvolupar el projecte.
Suport a les associacions d'agricultors de Magude
La delegació de l'Àrea Internacional de la Fundació "la Caixa" que s'ha desplaçat fins a Moçambic també ha aprofitat la visita per participar en dues trobades institucionals més. D'una banda, la inauguració de la Casa Agrària, una iniciativa també impulsada pel programa W4P i liderada per Enraíza Drets en col·laboració amb l'Associació de Tècnics Agropecuaris (ATAP), on s'inclouen nou associacions camperoles de Magude, totes gestionades per dones.
L'objectiu d'aquest projecte és fomentar la recollida, la transformació i la comercialització dels excedents de producció d'hortalisses, cereals i tubercles per evitar la pèrdua dels aliments en èpoques d'alta producció. Aquest projecte també inclou activitats relacionades amb l'assecatge d'hortalisses amb l'objectiu de fomentar la conservació dels aliments i assegurar-ne el consum en èpoques d'escassetat.
El programa W4P és una iniciativa de la Fundació "la Caixa" centrada en la innovació social per al foment de l'ocupació entre dones i joves en risc d'exclusió a països com Moçambic i també el Perú, l'Índia i, recentment, la regió colombiana de Necoclí. Per això, W4P col·labora i treballa amb entitats locals amb què es busca un impacte directe en les persones de cada territori, així com amb universitats, empreses i entitats financeres, a més del sector públic. Des de la posada en marxa d'aquest programa el 2017 s'han generat més de 30.000 llocs de treball i s'han beneficiat més de 140.000 persones en situació de vulnerabilitat a Moçambic, Perú i Índia.
Ajuts de gairebé 300.000 euros per a 13 projectes d'innovació social
En el marc del programa Junts! de reforç de les organitzacions moçambiqueses de la societat civil, la directora de l'Àrea Internacional de la Fundació "la Caixa", S.A.R la infanta Cristina també ha participat en una cerimònia de lliurament d'ajuts a entitats socials de Moçambic. A l'acte, organitzat juntament amb la Fundació Aga Khan, s'ha reconegut la tasca de 13 projectes d'innovació social als quals s'han atorgat ajuts econòmics per valor de gairebé 300.000 euros.
Entre els beneficiaris d'aquestes ajudes es troben organitzacions com la Universidade Pedagógica de Maputo, la Xarxa Contra o Abús de Menors, l'associació EcoSIDA, el Centre d'Apoio à Informação i Comunicação Comunitária (CAICC), el Zizile - Institut de Formação per a o Desenvolvimento da Criança o les associacions TV Surdo i Action Aid Moçambique (AAMoz). Totes les institucions que se n'han vist beneficiades desenvolupen projectes centrats en àmbits com la salut, la nutrició, l'educació, l'apoderament de dones i nenes, la cohesió social i la gestió del medi ambient, entre d'altres.
La Fundació "la Caixa" i la Fundació Aga Khan col·laboren des del 2014 al programa Junts!, una plataforma per desenvolupar solucions innovadores i sostenibles davant dels desafiaments actuals, tant a nivell social com econòmic i mediambiental, amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament local.
Més notícies: