La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, després de la signatura de l'acord

La Fundació la Caixa eleva a 15 milions d'euros el pressupost per a acció social

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han signat avui a Palma l'acord que recull la col·laboració entre les dues institucions

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, i el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, han signat avui a Palma l'acord que recull la col·laboració entre les dues institucions en matèria social, cultural, educativa i de recerca. El conveni estableix que la Fundació ”la Caixa” dedicarà 15 milions d'euros a acció social a les Illes Balears al llarg del 2023, fet que suposa un increment de 300.000 euros respecte de l'any anterior.

“Enfortim novament el nostre compromís social a les Illes Balears per contribuir al benestar de tota la societat, i especialment de les persones que passen per situacions difícils. La complexitat dels temps actuals exigeix una acció coordinada per lluitar contra la desigualtat i l’exclusió social, i per això és tan important per a nosaltres sumar esforços amb el Govern. Aquesta aliança ens permet conèixer les necessitats específiques de les Illes i adaptar els nostres projectes per donar la resposta més adequada, amb un pressupost reforçat”, ha explicat el president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha volgut expressar el seu “màxim agraïment al president de la Fundació la Caixa pel compromís demostrat al llarg dels anys per part de l'entitat amb les Illes Balears i la seva aposta en eixos que són també estratègics per al govern autonòmic, com l'acció social, la investigació, o la cultura”. “És una satisfacció continuar amb aquesta col·laboració entre el Govern i la Fundació la Caixa”, ha manifestat.

Entre els objectius bàsics marcats a l'acord destaquen la lluita contra la pobresa infantil, la promoció de l'envelliment actiu i saludable, i l'atenció a persones amb malalties avançades, així com la millora de les condicions de vida de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió. A més d'aquestes línies d'actuació, l'acord també contempla accions als àmbits educatiu, cultural i de recerca.

Alguns dels projectes prioritaris que fan palès el compromís de l'entitat amb les Illes Balears, amb una atenció especial a les activitats desenvolupades a l'àmbit de la pobresa i l'acció social, són els següents:

  • CaixaProinfància, un dels programes estratègics de la Fundació, es desenvolupa a diferents zones de Palma, Inca i Manacor amb l'objectiu de combatre la pobresa infantil. Aquesta iniciativa s'adreça a nens i adolescents d'entre 0 i 18 anys les famílies dels quals estan en situació o risc d'exclusió. El 2022, aquest programa va atendre més de 1.800 nens i nenes i més de 1.260 famílies, amb una inversió total d'1,5 milions d'euros en ajuts.
  • Els projectes d'inserció laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, tenen com a objectiu fomentar la contractació dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina. Al llarg del 2022 es van facilitar un total de 853 llocs de treball a les Balears gràcies a la col·laboració de 351 empreses del territori. Són 15 les entitats socials encarregades de desenvolupar aquest programa a la comunitat.
  • El programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l'atenció a les persones que es troben al final de la vida així com a les famílies. Aquest programa va atendre 645 pacients i prop de 1.000 familiars durant el 2022 gràcies a la tasca d'un equip d'atenció psicosocial que actua a 4 hospitals i 5 residències de gent gran de les Balears.
  • El programa de Gent Gran fomenta la participació social del col·lectiu de més edat amb l'objectiu de reivindicar el valor de la seva experiència i situar-los com a protagonistes actius de la societat. Aquest projecte brinda l'oportunitat de formar-se en projectes culturals, socials i de noves tecnologies. Més de 16.300 persones grands de les Illes Balears van participar en les prop de 660 activitats impulsades als 22 centres on es desenvolupa.
  • Pel que fa a les Convocatòries de Projectes Socials, el 2022 la Fundació va augmentar la inversió fins a superar 1 milió d'euros, destinats a 36 projectes d'entitats de les Balears. Això va suposar un increment de la inversió del 177% respecte del 2021.

D'altra banda, la xarxa d'oficines de CaixaBank, mitjançant ajuts de la Fundació la Caixa, impulsa projectes i activitats del seu entorn més immediat als àmbits social, cultural i educatiu. Al llarg de l'any 2022, s’hi van facilitar 200 projectes, amb una inversió de 670.000 euros per part de la Fundació.

La inserció sociolaboral de persones privades de llibertat a través del programa Reincorpora, la concessió de beques i el suport a la recerca biomèdica són també objectius destacats en què la Fundació la Caixa centra els esforços en les Balears.

Prop de 200.000 visitants a CaixaForum Palma

En l’àmbit de la divulgació de la cultura, la Fundació ”la Caixa” fomenta el desenvolupament individual i col·lectiu a través de les exposicions i les activitats que programa a CaixaForum Palma i d'exposicions itinerants.

CaixaForum Palma va rebre 194.332 visitants al llarg del 2022, un 84% més que l'any anterior. Entre les exposicions programades destaquen Faraó. Rei d'Egipte, Hermen Anglada-Camarasa i Joaquim Mir a Mallorca, La imatge humana: art, identitats i simbolisme i Apollo 11. L'arribada de l'home a la Lluna. Entre les exposicions itinerants, es va poder veure Altres Móns. Viatge pel sistema solar i Terra de somnis, de Cristina G. Rodero, i la mostra Art al Carrer. En el camp musical, es van programar 53 concerts, amb més de 5.600 assistents en total.

Des del proper 30 de setembre i fins el 7 de gener del 2024, es podrà veure a CaixaForum Palma l'exposició Cinema i moda. Per Jean-Paul Gaultier, on es mostrarà un conjunt heterogeni de peces, principalment indumentària, cartells, fotografies i fragments de pel·lícules, que reflecteixen la simbiosi entre el cinema i la moda, i que compta amb el dissenyador francès com a director artístic.

El 2023 també es continua desenvolupant el programa EduCaixa, que engloba tota l'oferta educativa de la Fundació la Caixa. L'any 2022, 221 escoles de les Balears, amb un total de 35.753 escolars i 6.665 docents, van participar en recursos i activitats d'aquest projecte.