Oportunitats laborals per a talents diversos
Els consultors de Specialisterne aporten a CaixaBank unes qualitats úniques
Passió pels detalls, perseverança, raonament lògic, alta concentració, bona memòria, competències visuals i reconeixement de patrons. Aquestes són algunes de les capacitats que comparteixen Carlos, Jaume i Carles, que formen part del 2% de la població mundial amb autisme.
Tradicionalment, aquest trastorn s'ha descrit sobre la base de les dificultats que comporta, especialment en els desafiaments en comunicació i interacció social, però, i si ens centrem en les capacitats? Un dels grans desafiaments als quals s'enfronta aquest col·lectiu és la inserció en el mercat laboral. Actualment, prop del 80% de les persones amb autisme estan aturades.
Carlos, Jaume i Carles tenen unes qualitats, habilitats i aptituds que els fan especialment vàlids per a determinades tasques. “Soc una persona perseverant, que qualsevol tasca que començo l'haig d'acabar; paro atenció en petits detalls que fan que el treball que duc a terme sigui diferent i més complet”, descriu Carlos. Per la seva part, Jaume destaca que és una persona “responsable, honesta i sempre estic predisposat a ajudar en totes les tasques possibles”. Carles, per la seva part, es considera “perfeccionista, la qual cosa m'ajuda cada dia en el meu treball”.
Per donar-los suport, des de l'àrea de qualitat i control de servei d’IT de CaixaBank treballen des de principis del 2023 amb Specialisterne, organització social nascuda a Dinamarca l’any 2004 i amb presència en 25 països, que es dedica a la inclusió de persones amb autisme i altres neurodivergències. Els consultors de Specialisterne s'encarreguen de validar el funcionament de serveis de CaixaBank abans de llançar-los al mercat i fan proves de testeig.
L'equip de Specialisterne executa d'una banda un conjunt de proves de les aplicacions més rellevants de l'entitat, que permeten validar que les principals operatives de l'entitat estan funcionant correctament; i d'altra banda, també fan proves de les aplicacions que s'actualitzen o incorporen alguns canvis. En total, executen més de 1.400 proves cada mes.
“Els consultors de Specialisterne aporten a CaixaBank unes qualitats úniques, com la concentració, la perseverança, la capacitat d'identificar i reportar errors i aporten un valor afegit a l'equip”, destaca Juan Guadiño, gerent d'Assegurament de la Qualitat del Programari a CaixaBank. Aporten solucions diferents, són compromesos, agraïts i busquen la manera de donar una mica més del que s'espera d'ells.
A més, Guadiño afegeix que “els resultats d'aquestes execucions ens permeten identificar errors en els entorns previs abans del seu desplegament a producció, errors en les proves automatitzades, indisponibilitats en els entorns previs i validem que els casos de prova estiguin descrits correctament, la qual cosa ens permet executar les mesures pertinents que ajudin a millorar la qualitat dels desenvolupaments”.
Diversos Talents
Talents útils en molts àmbits laborals
Les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA) tenen un desenvolupament neurològic diferent. Per això, posseeixen diversos talents que poden ser útils en molts àmbits laborals. Ells poden ocupar amb èxit molts llocs de treball, i especialment els relacionats amb TI, anàlisis de big data i gestió de dades i documents, tasques que exigeixen una gran atenció en els detalls.
Per millorar l'ocupabilitat de les persones amb autisme, Specialisterne ha desenvolupat metodologies de formació per a la inserció laboral d'aquest col·lectiu, proporcionant oportunitats laborals i contribuint a canviar la percepció de la societat. A més, amb l'ajuda de CaixaBank, s'ha dissenyat un programa pioner d'orientació sociolaboral per a joves amb TEA. Dos dels pilars són la sensibilització i l'orientació.
Dirigit a joves amb autisme que estiguin estudiant o a l'atur, s'ha dissenyat un curs d'avaluació de competències i orientació laboral, que es pot dur a terme de manera presencial o online. Els joves compten en tot moment amb el suport i orientació d'un equip de coachs laborals. Adquirir un coneixement realista dels interessos vocacionals, habilitats, competències i valors d'un mateix, conèixer millor l'entorn formatiu i professional, així com obtenir les habilitats necessàries per incorporar-se al mercat laboral són alguns dels objectius d'aquest programa.
Alejandro ha participat al costat d'altres 28 joves en les primeres edicions que s'han celebrat de manera presencial a Barcelona i Madrid i de manera telemàtica. Després de finalitzar el curs, Alejandro explica que li ha servit per reforçar i ampliar coneixements sobre el món laboral, els coneixements propis de cadascun i les opcions a considerar tant a nivell d'ocupació com de formació. Després de la bona rebuda que han tingut aquests cursos, Specialisterne continua treballant per realitzar noves edicions durant el 2024, amb l'objectiu d'aprofundir en aquesta avaluació de competències i en l'acompanyament cap a l'èxit laboral.
CaixaBank, entitat compromesa amb la diversitat
CaixaBank està compromesa i treballa per fomentar la diversitat en totes les seves dimensions com a part de la cultura corporativa, mitjançant la creació d'equips diversos, transversals i inclusius, reconeixent la individualitat i heterogeneïtat de les persones i eliminant qualsevol conducta excloent i discriminatòria. L'entitat compta des del 2018 amb el programa Wengage per fomentar i difondre la diversitat de gènere, funcional, generacional, LGTBI…
El programa de diversitat funcional de CaixaBank consisteix, a nivell intern, en la integració i suport dels empleats amb discapacitat, garantint la igualtat d'oportunitats i la no discriminació; i en la sensibilització de tota la plantilla per trencar estereotips i biaixos inconscients associats a la diversitat funcional. A nivell extern, s'impulsen projectes que promouen la inclusió laboral i l'apoderament de les persones amb discapacitat.
Més notícies: