DFactory Barcelona rep el Premi a la Infraestructura 2022
El premi ha estat lliurat a la VII Nit de les Infraestructures
L'edifici disruptiu DFactory Barcelona, impulsat i gestionat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB), ha estat reconegut pel "Premi a la Infraestructura 2022" en la VII edició de la Nit de les Infraestructures, que organitza el Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya.
El premi ha distingit als diferents agents implicats en l'execució de l'obra: el CZFB com a empresa promotora; Turull Sorensen Arquitectos, companyia projectista; la constructora VOPI 4; i PGI-Torrella, que ha dut a terme l'enginyeria i direcció d'obra. El disseny de l'edifici està inspirat en la tradició industrial de la Zona Franca de Barcelona, facilitant la relació entre persones i màquines, com a reflex de la nova era industrial.
El lliurament de premis, celebrat ahir a l'Auditori de Foment del Treball, ha comptat amb l'assistència destacada de la Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; la Consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Esther Capella; la segona tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; i el president del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, Joaquim Llansó.
DFactory Barcelona és un ecosistema empresarial d'innovació de 17.000 m² dividit en 4 plantes amb espais oberts i diàfans des d'on s'està gestant una nova manera de produir més eficient i sostenible, en l'era de la Indústria 4.0. Es tracta d'un edifici, construït seguint l'Agenda 2030 de Nacions Unides, que ha rebut la certificació Leed Gold, que acredita que s'ha construït amb estàndards d'alt rendiment energètic i sostenibilitat.
Quan es va projectar l'edifici, inspirat en la tradició industrial del lloc, es buscava facilitar la relació entre persones i màquines com el reflex de la nova indústria. En els diferents pisos s'instal·len les empreses, al voltant d'un gran espai central de producció i relació de persones, facilitant el desenvolupament del coneixement i les sinergies entre els seus habitants. Així mateix, es van utilitzar materials respectuosos amb el medi ambient, com a cobertes amb plaques fotovoltaiques, una estructura d'acer reutilitzable, o un vidre que crea protecció solar selectiva segons la inclinació del sol, per a reduir l'energia en el consum climàtic interior.
DFactory Barcelona és un dels principals nodes d'innovació d'Europa, un espai que fomenta les sinergies entre les diferents empreses presents a l'ecosistema, des de grans corporacions a startups. L'edifici alberga tecnologies que són claus en el progrés cap a la quarta revolució industrial: impressió 3D, robòtica, ciberseguretat, intel·ligència artificial, sensòrica, o manufactura avançada. Actualment, compta amb una ocupació del 85%, amb la presència de 30 companyies en les quals treballen al voltant de 500 persones. La rellevància d'aquest espai, com a catalitzador de la innovació de la indústria, ha fet que ja s'estigui treballant en una segona fase del projecte, que conclourà amb una ampliació de les instal·lacions de més de 72.500 m², amb la previsió que treballin 1.500 persones de manera directa i 5.000 de manera indirecta.
Tal com destaca Pere Navarro, delegat Especial de l'Estat al CZFB: "Estem molt orgullosos del reconeixement que ens ha atorgat el Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya perquè DFactory Barcelona constitueix un projecte clau per al CZFB. DFactory Barcelona és la fàbrica del futur, el principal node de la Indústria 4.0 del sud d'Europa, des d'on es materialitza una nova manera de produir més a prop, sostenible i eficient. Comptem amb un veritable ecosistema d'innovació obert al món, on es creen sinergies entre empreses de diversos sectors, des de grans corporacions, a startups, centres d'innovació i laboratoris".
Més notícies: