Creu Roja Espanyola, premiada per Fundació Naturgy per la seva contribució social
L'accèssit, per la seva banda, ha estat per a CÍRVITE - Plena Inclusión
Fundació Naturgy va entregar ahir el quart Premi a la millor iniciativa social en l'àmbit energètic, amb el qual busca reconèixer i donar visibilitat a les persones, entitats i institucions que destaquen per la seva contribució a l'àmbit social gràcies als seus projectes vinculats a l'energia, així com per l'impuls de projectes socials en aquest àmbit.
D'entre els deu projectes que van passar a la final, el jurat ha reconegut aquest any com a guanyador Creu Roja Espanyola, pel seu projecte integral de lluita contra les persones que es troben en risc d'extrema pobresa i exclusió, gràcies al qual ha aconseguit ajudar a 20.200 persones de manera directa i a 80.800 de forma indirecta.
Per la seva banda, l'accèssit ha recaigut en una iniciativa de CÍRVITE - Plena Inclusión, per la seva residència sostenible al servei de la gent gran amb discapacitat a Madrid.
Aquest any, 66 entitats de tot el territori espanyol van presentar les candidatures a aquest reconeixement, que atorga 60.000 euros a l'entitat guanyadora i 30.000 euros a l'organització que rep l'accèssit, per contribuir a impulsar els seus projectes.
El president Naturgy, Francisco Reynés, va felicitar els premiats i va animar els finalistes i totes les entitats que han presentat aquest any les seves candidatures. “Aquest guardó és una mostra del que la Fundació Naturgy persegueix, que és ajudar els que més ho necessiten, i demostra que les empreses i la solidaritat social no són incompatibles”, va afirmar Reynés.
Per la seva banda, el president de la Fundació Naturgy, Rafael Villaseca, va felicitar els deu finalistes per desenvolupar projectes d'envergadura que posen el focus a atendre els col·lectius en situació de vulnerabilitat energètica. "La quarta edició d'aquest premi torna a posar de manifest l'enorme feina que moltes institucions espanyoles fan per pal·liar la bretxa energètica i acompanyar una societat més compromesa amb les persones, el medi ambient i les energies renovables", va manifestar Villaseca.
Els 66 projectes presentats aquest any se sumen als 198 presentats a les tres edicions anteriors. En total, les candidatures que han optat a aquest reconeixement en els quatre darrers anys compten amb més de 700.000 beneficiaris.
Creu Roja, contra la pobresa extrema i l'exclusió
El projecte premiat de Creu Roja es basa en assegurar l'accés a una energia fiable, assequible i sostenible com a base per pal·liar la situació de vulnerabilitat de moltes famílies. La institució treballa amb les persones que estan en risc d'extrema pobresa i exclusió, perquè disposin dels recursos energètics necessaris que els permetin assolir el benestar adequat a la societat en què vivim. Per això, identifiquen mesures de rehabilitació a les llars que contribueixin a aquest objectiu.
El seu treball es basa en la col·laboració amb el sector energètic a través de la signatura de convenis, l'aportació de la informació bàsica a les entitats sobre com afecta la pobresa energètica a les llars i en la cerca de solucions innovadores, com ara la instal·lació de plaques solars per assegurar el subministrament, així com el voluntariat energètic.
CÍRVIT - Plena Inclusió, al servei de la gent gran amb discapacitat
L'accèssit, per la seva banda, ha estat per a CÍRVITE - Plena Inclusión, en reconeixement a la primera residència tipus llar d'Espanya adaptada a persones grans amb discapacitat i que compta amb la certificació Passivhaus, garantint, així, la sostenibilitat dels serveis socials. Cal destacar l'aïllament acústic i tèrmic, així com la purificació d'aire que es realitza a les infraestructures per prevenir contagis i garantir el confort ambiental, en línia amb els objectius establerts a l'Agenda 2030. L'atenció integral que proporciona CÍRVITE - Plena Inclusión ha permès reduir la llista d'espera de persones amb discapacitat sense família ni casa, i ha ajudat a un total de 44 persones.
Les candidatures finalistes
La resta d'iniciatives finalistes d'aquesta edició corresponen a Fundació Adsis, Fundació Infantil Ronald McDonald, Provivienda, ALIDA Enginyeria del Medi SL, Càritas Diocesana de Madrid, Carmen Sánchez-Guevara (Universitat Politècnica de Madrid), Fundació Luz Solidaria i Fundació United Way España. Les seves iniciatives estaven centrades a pal·liar la pobresa energètica, fer instal·lacions eficients, ocupació, formació, sensibilització i economia circular.
Cada una de les iniciatives que s'han presentat aquest any posen en relleu l'alt compromís social i el treball en xarxa que exerceixen les institucions. A la Fundació Naturgy apostem, com cada any, per donar visibilitat a aquells projectes que contribueixen a l'àmbit social i estan vinculats a l'energia”, va explicar la directora general de la Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado.
Els guanyadors es van donar a conèixer en un acte, que va incloure l'exposició de les candidatures que optaven al premi, amb l'objectiu de donar-les a conèixer amb més profunditat, compartir experiències i afavorir la construcció d'aliances en benefici dels col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El jurat del premi està presidit per Manuel Bretón, president de Càritas Espanyola, i en formen part Llum Delàs, patrona de la Fundació de l'Esperança; Salvador García-Atance, president de la Fundació Lealtad; el Pare Ángel García Rodríguez, president de Missatgers de la Pau; Juan José López Burniol, vicepresident de la Fundació Bancària 'la Caixa'; Alberto Núñez, SJ, professor del departament de Direcció General i Estratègia d'ESADE; Josep Ramoneda, director de l´Escola Europea d´Humanitats de Barcelona; Elena Salgado, presidenta de l'Associació Espanyola d'Empreses de Consultoria; Javier Senent, expresident de Creu Roja Espanyola; Gustavo Suárez Pertierra, president d'UNICEF Comité Español; el vicepresident de la Fundació Naturgy, Jordi Garcia Tabernero, i la directora general, María Eugenia Coronado.
Més notícies: