Entrega de premis de Fundació Naturgy
BRANDED CONTENT

Fundació Naturgy atorga el Premi a la Investigació i la Innovació Tecnològica

El projecte guanyador proposa una tecnologia innovadora a l'àmbit dels processos de captura i reducció de CO₂.

Un projecte de l'Institut de Bioeconomia de la Universitat de Valladolid (IB-UVA) sobre captura i reducció de CO₂ ha estat el guanyador de la I Edició del Premi a la Investigació i la Innovació Tecnològica a l'àmbit energètic atorgat per Fundació Naturgy, amb el suport i col·laboració del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). La proposta guardonada, liderada per l'investigador principal Ángel Martín Martínez, proposa una tecnologia innovadora en l'àmbit dels processos de captura i reducció de CO₂.

El projecte 'CO2UP: Escalat del procés de reducció hidrotermal de CO₂ emprant biomassa com a reductor sobre valorització de CO₂' rebrà una dotació de 100.000 euros, que permetrà a l'equip investigador dissenyar, construir i operar una planta pilot que incrementi el nivell de desenvolupament de la tecnologia a TRL=5. Els investigadors podran implementar així una tecnologia innovadora en l'àmbit dels processos de captura i reducció de CO₂, reemplaçant la regeneració d'un ad/absorbent per un procés de reducció de CO₂ hidrotermal, fent servir compostos derivats de la biomassa com a agents reductors.

El lliurament del guardó va tenir lloc ahir a Madrid, en un acte en què el president de la Fundació Naturgy, Rafael Villaseca, va afirmar que, amb aquesta nova iniciativa, “Fundació Naturgy demostra novament el seu compromís amb el desenvolupament d'accions encaminades a accelerar la transició energètica, ja que permetrà impulsar, amb plenes garanties, la investigació i el desenvolupament científic a l'àmbit de l'energia a Espanya”.

Per la seva banda, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, va sostenir que “el premi és també testimoni del compromís compartit de Fundació Naturgy i del CSIC de donar suport a la investigació avançada enfocada en un nou model econòmic centrat en la producció renovable, la descarbonització i les baixes emissions de gasos amb efecte d'hivernacle”.

El jurat ha destacat l'originalitat de la proposta de l'Institut de Bioeconomia de la Universitat de Valladolid, els resultats obtinguts de la qual a escala de laboratori indiquen que s'ha assolit un desenvolupament suficient per abordar amb èxit la prova de concepte, que consistirà en el desenvolupament a escala duna planta pilot durant els dos anys de durada del projecte. El jurat també ha posat en relleu les capacitats i provada experiència del grup en els processos de reducció de CO₂, que garanteixen la correcta execució del projecte.

Una vintena de candidatures

En la primera edició, la convocatòria d'aquest premi ha rebut 18 propostes elegibles, desenvolupades per 11 universitats, 5 instituts de recerca i 2 fundacions sense ànim de lucre, amb seu a 9 comunitats autònomes. Les propostes han estat valorades per una comissió científica coordinada pel CSIC i un jurat d'experts.

Les altres cinc candidatures finalistes van ser presentades per grups de recerca de la Fundació Universitat Oberta de Catalunya (FUOC), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA-UIB-CSIC), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2-CSIC), Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (IPC-CSIC) i la Universitat de Salamanca (USAL).

De tots ells, el jurat ha reconegut el grau d'innovació i la qualitat de les propostes presentades, que abordaven temàtiques d'interès com leficiència energètica i els seus càlculs, la valorització del CO₂, les energies renovables i l'electrocatàlisi.

El jurat del premi, presidit per Eloísa del Pino, estava format per Maria Benjumea, fundadora de Spain Startup i de l'International Women Forum España; Mariano Marzo, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i director de la Càtedra de Transició Energètica de la UB; Diego Pavia, fundador i CEO de KIC InnoEnergy; Jorge Barredo, director general de Renovables, Nous Negocis i Innovació de Naturgy; María Eugenia Coronado, directora general de la Fundació Naturgy.

Impuls al desenvolupament científic a l'àmbit de l'energia

Fundació Naturgy va llançar la primera edició del Premi Fundació Naturgy a la Recerca i Innovació Tecnològica a l'àmbit de l'energia el passat 1 de febrer, amb l'objectiu de promoure projectes, en el marc de la transició energètica, que contribueixin al compliment dels objectius de descarbonització al nostre país.

Aquesta iniciativa està adreçada a projectes desenvolupats per organismes de recerca públics o privats, sense ànim de lucre; incloent-hi universitats públiques i privades (inscrites al Registre d'Universitats, Centres i Títols) i altres centres d'R+D+I. Així mateix, han de ser grups que facin recerca fonamental o desenvolupament experimental, i que tinguin personalitat jurídica pròpia i residència fiscal a Espanya.

Les candidatures participants han de ser projectes inèdits, d'investigacions en curs o de recent finalització, i el potencial innovador dels quals sigui susceptible de ser incorporat al mercat o de generar valor a la societat.