Es torna viral un dels secrets més grans de Barcelona: el detall més amagat
La petita ‘joia’ oculta al centre de Barcelona que ret homenatge a la terra del seu arquitecte, Nicolau Rubió
Barcelona amaga molts secrets gairebé impredictibles per als vianants. Alguns són tan imperceptibles que cal pujar a les altures per descobrir-los. Aquest és el cas del detall amagat a l'interior de la plaça de Francesc Macià, al barri de Sant Gervasi.
La plaça de Francesc Macià —abans anomenada Alcalá Zamora (1932-1936), germans Badia (1936-1939) i Calvo Sotelo (1939-1979)— va ser obra de l'arquitecte menorquí Nicolau Rubió. L'arquitecte, que va dissenyar la plaça a principis dels anys 30, va voler deixar allí el seu segell personal i recordar la seva família i la seva història personal.
El detall amagat a la plaça de Francesc Macià
Nicolau María Rubió Turdurí va néixer a Maó (Menorca) el 1891, però amb sis anys la seva família es va traslladar a la ciutat comtal, on va estudiar a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona. Després de diversos anys treballant, l'any 1917 va ser nomenat director de Parcs i Jardins de Barcelona, on va mantenir el càrrec fins al 1937. En aquesta etapa de la seva vida, Rubió va ser l'encarregat de dissenyar els jardins de diverses places i parcs de Barcelona, com el de la plaça Francesc Macià.
A la plaça Francesc Macià, l'arquitecte va voler deixar la seva empremta més personal i homenatjar la terra que el va veure néixer. Així doncs, a l'interior de la plaça Francesc Macià, es pot observar un petit estany que, curiosament, té la mateixa forma que Menorca, homenatjant així la seva terra natal. Tot i això, aquest detall no s'aprecia a peu de carrer, per la qual cosa cal pujar als edificis limítrofs o estirar aplicacions com Google Maps per poder veure'l.
Nicolau Rubió, l'arquitecte predilecte de Barcelona
Tot i haver nascut a Menorca, i homenatjar-la en alguna de les seves obres, Nicolau Rubió va fer gairebé tota la carrera professional a Barcelona. Sent un dels màxims representants del noucentisme, Rubió va dissenyar alguns dels jardins i places més destacades de la ciutat comtal. I és que a la seva feina li devem els Jardins del Palau Reial de Pedralbes, els Jardins del Turó Park o l'enjardinament de la plaça d'Armes de la Ciutadella.
A més, en la seva faceta com a arquitecte, Nicolau Rubió va dissenyar, entre d'altres, el pavelló de Ràdio Barcelona al Tibidabo o l'església de Santa Maria Reina a Pedralbes. Així mateix, durant l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 se li va encarregar el disseny dels hotels de plaça d'Espanya.
Més notícies: