Diverses persones amb mascareta en una andana del Metro de Madrid
ACTUALITAT

Sanitat impulsa una 'autobaixa' laboral davant l'explosió de virus respiratoris

La ministra de Sanitat proposarà a les comunitats la recuperació d'aquesta "declaració responsable" per intentar descongestionar l'atenció primària

Davant la situació de saturació que viu l'atenció primària a moltes comunitats, el ministeri de Sanitat ha decidit moure fitxa. En aquest sentit, la ministra Mónica García ha avançat que proposarà a les autonomies recuperar l'“autobaixa” de 3 dies. És a dir, que els empleats puguin "justificar una malaltia lleu", per poder absentar-se dels llocs de treball sense haver d'acudir a un Centre d'Atenció Primària (CAP).

Segons la ministra de Sanitat, la idea és que els empleats puguin justificar les faltes amb "una declaració responsable". En aquest sentit, ho ha equiparat a "quan vas al teu metge", perquè "li expliques el que et passa o t'ha passat".

La proposta serà portada al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que tindrà lloc aquest dilluns abans l'explosió d'infeccions respiratòries. A la mateixa reunió, el ministeri de Sanitat també recomanarà a les comunitats autònomes que les màscares siguin obligatòries a les farmàcies.

Una mesura clau per no saturar centres de salut i hospitals

García ha informat, mitjançant una entrevista d'Onda Cero, que es tracta d'una mesura clau per frenar tota mena de col·lapses. A més, ha recordat, també, que aquesta mesura ja es va imposar quan a Espanya hi va haver fortes onades de Coronavirus.

És important recordar que, no sols segueix present la covid, sinó que també hi ha casos de grip que deriven a greus problemes respiratoris. Per aquest mateix motiu, han decidit estudiar la implantació de la baixa de manera automàtica sense haver d'anar-hi presencialment.

A més a més, aquesta no és l'única mesura que tenen a sobre de la taula per aprovar. S'està parlant, també, d'utilitzar mascareta obligatòria en altres espais, com ara les farmàcies.

Mascareta obligatòria a farmàcies

Divendres passat, ja es va anunciar l'ús de les mascaretes obligatòries de nou. Aquesta vegada, però, només als centres de salut i hospitals d'algunes comunitats autònomes. Per exemple, a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Catalunya cal fer-la servir tant si es tracta d'un pacient com si es tracta de personal mèdic.

A més, en llocs com les farmàcies, és crucial fer ús de les mascaretes, ja que són els llocs on més virus es concentren a causa de la gent que hi va amb símptomes.

En tot cas, la ministra ha recordat "les mesures que vam aprendre a la pandèmia" per ajudar a abaixar els contagis i protegir els més vulnerables:

  • Ús de la mascareta
  • Ventilació dels espais
  • Coordinació