In polític parlant en un faristol durant la inauguració d'un edifici emblemàtic de Barcelona
ACTUALITAT

Reobre un mític recinte de Barcelona després de 14 anys tancat

Barcelona estrena un nou projecte per a la ciutat amb la inauguració d´un edifici emblemàtic de la ciutat

La ciutat de Barcelona celebra la reobertura de l'Hivernacle, l'icònic hivernacle construït al parc de la Ciutadella el 1888. Després de 14 anys de tancament a causa del seu deteriorament, l'alcalde Jaume Collboni va presidir la cerimònia de reobertura.

Aquest és l´inici d´un projecte ambiciós conegut com la Ciutadella del Coneixement. Aquest pla visionari cerca transformar el parc i els seus voltants en un centre de ciència i innovació líder a Europa per a l'any 2027.

Edifici Hivernacle al Parc de la Ciutadella a Barcelona amb un sostre de vidre i una estructura oberta

Restauració de l´estructura de Barcelona

La restauració de l'Hivernacle, una estructura de l'Exposició Internacional del 1888, ha estat un procés meticulós que ha fet 15 mesos i una inversió d'aproximadament 2,5 milions d'euros.

L'arquitecte Josep Amargós va dissenyar aquesta joia arquitectònica al segle XIX. Ara, ha recuperat la seva essència original, incloent-hi vidres, sistemes d'il·luminació i reg interior, així com la restauració de pintures i decoracions originals.

La cerimònia d'inauguració es va celebrar ahir, 18 de desembre. Va comptar amb la participació de representants polítics, com ara l'alcalde actual, Jaume Collboni, l'exalcalde Xavier Trias i l'exprimera tinent d'alcaldia, Janet Sanz.

Aquestes figures van destacar la importància del projecte Ciutadella del Coneixement. Té com a objectiu convertir el parc en un nucli de recerca i coneixement amb la col·laboració de diverses administracions públiques, universitats i centres de recerca.

Estructura en forma d'antiga fàbrica amb la teulada de vidre

La Ciutadella del coneixement a Barcelona

L'Hivernacle no és només un projecte restaurador sinó la primera peça d'un projecte més ampli. Busca albergar prop de 2.000 investigadors i requerirà una inversió total d'uns 290 milions d'euros. L'Ajuntament de Barcelona hi contribuirà amb aproximadament 75 milions d'euros.

Altres edificis històrics al parc, com el Museu Martorell i el Castell dels Trens Dragons, també estan sent rehabilitats. Avui, el Museu Martorell obrirà oficialment amb dues exposicions per a les festivitats nadalenques.

La Ciutadella del Coneixement abraçarà la construcció de tres nous edificis a l'antic Mercat del Peix. Aquests edificis seran destinats al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), a l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra) ia dependències addicionals de la UPF. També es construirà el Centre de Biociències del CSIC i la Biblioteca Central Urbana programada per a l'any 2029.

Amb la posada en marxa de la Ciutadella del Coneixement, Barcelona vol esdevenir un centre de referència per a la investigació al sud d'Europa abans del 2030.

El projecte inclourà diverses millores al parc, com drenatge, vegetació, reg i accessos, assegurant que la Ciutadella segueixi sent un espai per al gaudi ciutadà. La visió a llarg termini també involucra la transformació del Zoo de Barcelona cap a la innovació, la investigació i la protecció d'espècies animals.

➡️ Actualitat

Més notícies: