Què vol dir que el Govern deroga l'emergència per sequera i com et pot afectar
Els ciutadans han de saber que la decisió no eximeix de continuar aplicant algunes restriccions en diferents punts
El Govern ha anunciat la derogació de l'estat d'emergència per sequera a Catalunya. Ho ha decidit en un acord amb la Comissió Interdepartamental de Sequera després de registrar una recuperació significativa als nivells dels embassaments del sistema Ter-Llobregat. De fet, ara es troben al voltant del 24,8%, xifra que ja s'ha considerat suficient per prendre la decisió.
Tot i la derogació d'aquesta mesura, que es farà efectiva dilluns que ve, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), adverteixen que el final de l'emergència no indica el final de la sequera ni de les restriccions associades.
En aquest sentit, els 202 municipis que depenen dels rius Ter, Llobregat i Cardener es trobaran en una situació excepcional, cosa que implica un augment en el consum màxim d'aigua per persona i habitant, passant de 200 a 230 litres diaris.
Una sequera que s'ha vist frenada per les pluges de les darreres setmanes
El sistema Ter-Llobregat ha recuperat el llindar del gairebé 25% gràcies a les pluges recents, aconseguint unes reserves de 154 hm³. Això es tradueix en un augment del 70% des del punt més crític de la sequera el març passat.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que la decisió es basa en criteris tècnics i no polítics. Tot i que qui sap si la proximitat de les eleccions podria haver influït indirectament.
Tot i això, l'augment en els nivells d'aigua s'atribueix principalment a les precipitacions del 29 d'abril, el dia més plujós dels darrers dos anys i mig. S'espera que, per a finals de setmana, les reserves arribin als 160 hm³, cosa que garantiria que no es declari novament l'emergència fins, com a mínim, cap a finals d'any.
La derogació no acaba amb totes les restriccions
Tot i la millora en la situació, es mantenen restriccions en l'ús de l'aigua com les següents:
- La prohibició de regar zones verdes.
- Reduccions en el consum d'aigua per a usos industrials, agrícoles i recreatius.
- La prohibició de regar a jardins i zones verdes de caràcter públic o privat.
- No es pot regar l'herba, tret de zones destinades a la pràctica federada de l'esport.
- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueres, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha assegurat que amb la planificació actual es descarta definitivament el transvasament de l'Ebre. Davant d'aquest nou episodi, des del Govern insisteixen en la importància de mantenir l'eficiència en l'ús de l'aigua i la conscienciació sobre la gestió sostenible d'aquest recurs vital.
Més notícies: