Imatge d'una persona de fons fumant amb una cigarreta electrònica i amb fum al voltant i una altra imatge d'una mà sostenint una altra cigarreta electrònica
ACTUALITAT

Sanitat prohibeix la venda de sabors i aromes als cigarrets electrònics

A més, a l'etiquetatge d'aquest tipus de productes haurà de constar clarament els seus efectes nocius sobre la salut

La venda de sabors o aromes als cigarrets electrònics d'aromes o sabors quedarà prohibida a Espanya. Així ho ha aprovat aquest dimarts, 16 de gener, el Consell de Ministres, mitjançant un Reial decret que regula aspectes relacionats amb el tabac. Aspectes com ara la fabricació, la presentació i la comercialització d'aquest tipus de productes al nostre país.

Així, entre altres mesures, l'executiu ha aprovat la prohibició de la venda del tabac escalfat amb aromes, és a dir, de sabors. Alhora, les marques també seran obligades a mostrar en el seu etiquetatge advertiments, indicant que es tracta d'un producte perjudicial per a la salut.

En concret, de la mateixa forma que amb el tabac convencional, els productes hauran de mostrar, en primer lloc, imatges. Aquestes estaran acompanyades pel missatge: "El fum de tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes".

Des que va arribar al capdavant del ministeri de Sanitat, la ministra Mónica García s'havia proposat regular i limitar la venda d'aquest tipus de productes. De fet, fa unes setmanes, va assegurar que l'objectiu és equiparar-los al tabac, i legislar-hi de la mateixa manera. S'espera que les mesures entrin en vigir en un termini de 3 mesos, un cop que el Reial decret es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Els cigarrets electrònics de sabors, prohibits

Tal com es pot llegir al Reial decret, "s'amplia la prohibició de comercialitzar productes del tabac amb aroma característica, o que continguin aromatitzants en els seus components". És a dir, quedaran prohibits també productes com a filtres, papers, envasos o càpsules de sabors.

A més, el document aprovat també estén la prohibició a "qualsevol altra tècnica que permeti modificar l'olor i el sabor dels productes del tabac, o intensificar el fum". A través del seu compte de X, la ministra de Salut ha celebrat amb magnificència les dues mesures aprovades avui. "El tabac escalfat tindrà la mateixa regulació que el tabac convencional", ha indicat.

En aquest sentit, també ha indicat que s'està "avançant al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme". En aquest sentit, els propers passos, ha indicat, són “avançar en la regulació de vapejadors, espais lliures de fum i altres aspectes per prevenir addiccions i protegir la salut pública”.