Muntatge fotogràfic entre una imatge d'un pantà buit i una aixeta
ACTUALITAT

El preu que podria pagar Catalunya per fer front a l'emergència per sequera

La sequera està causant veritables problemes a la regió i les conseqüències poden ser milionàries

L'1 de febrer, més de sis milions de veïns de Barcelona i Girona es despertaran enmig d'una emergència per sequera. La regió s'enfronta a una situació crítica d'escassetat d'aigua que n'amenaça els subministraments bàsics i les activitats quotidianes.

La situació, descrita com la més greu en dècades, ha portat a un panorama desolador. Piscines buides, camps de futbol ressecs i aixetes que amb prou feines degoten. El desafiament és monumental.

Amb estimacions que suggereixen la necessitat d'una inversió de 2.400 milions d'euros en els pròxims tres anys per garantir la supervivència de la població davant de la sequera.

La sequera posa en evidència la desigualtat hídrica a Catalunya

La crisi hídrica ha posat en evidència la disparitat del subministrament d'aigua a Catalunya. On mentre algunes àrees s'abasteixen del cabalós riu Ebre, altres, com les conques interiors, lluiten contra nivells críticament baixos als seus embassaments.

Els sistemes d'aigua que alimenten les àrees metropolitanes de Barcelona i Girona es troben al 16,3% de la capacitat. Marcant una fita alarmant que reflecteix la gravetat de la situació.

Davant de la manca de solucions a llarg termini, les autoritats s'han vist obligades a implementar mesures pal·liatives. Com el transport d'aigua des d'altres regions i, fins i tot, des de l'estranger.

Tot i això, es reconeix que aquestes accions són simples pegats en un sistema que requereix una reforma estructural. Així com una inversió significativa en infraestructures hídriques.

La sequera posa en evidència la necessitat de canviar la mentalitat sobre l'aigua

David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha advertit sobre la necessitat urgent de canviar la mentalitat respecte a l'aigua. Considera que cal deixar de veure-la com un recurs infinit i que cal adoptar mesures de conservació i gestió sostenible.

En un context de falta d'aigua, la sequera ha esdevingut un problema estructural que requereix una resposta a l'alçada de la magnitud del desafiament. A més, hem de recordar que el Mediterrani s'escalfa un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Per això la situació, es miri per on es miri, és alarmant.

➡️ Actualitat

Més notícies: