Les postres més tradicionals de Catalunya, en perill: els experts llancen una alerta
L'única manera de preservar el sabor i la recepta és continuar cuinant-la a foc lent als millors restaurants
La cuina típica catalana té un ampli ventall de plats que delecta els paladars dels més exquisits. Les postres no poden ser menys i encara que cada cop més s'aposti per noves versions, hi ha coses que mai canvien. Des de Rac1 lamenten que algunes de les receptes més tradicionals de la regió mai no hagin arribat fins a l'alta cuina.
Hi ha plats que es queden relegats a cartes i menús de restaurants de cada dia. Que no per això són pitjors, però sí que eviten que les receptes i els sabors de tota la vida arribin a dalt de tot. La crema catalana n'és un.
La seva elaboració és senzilla i els seus ingredients barats, però no aconsegueix conquerir les estrelles dels millors restaurants. Potser perquè sigui un plat massa vist, o perquè el seu sabor no és pas explosiu. No s'acaba de conèixer la raó, però la veritat és que si es deixa de fer, al final s'oblidarà.
La crema catalana i la seva desconeguda història
La crema catalana és un dels plats que sempre has vist a les cartes dels bars de barri. Però poques persones se'n pregunten l'origen. Alguns documents la daten a l'edat mitjana i altres expliquen històries com que es va decidir cremar el sucre de sobre per fer-la més atractiva.
També se sol dir que es menja amb més assiduïtat per a San José, al març. I és que és precisament en aquella època quan les gallines ponen més ous, per això sorgís abans la necessitat d'usar-los. Sigui com sigui, la veritat és que actualment, la crema catalana segueix sent unes postres úniques.
Els xefs dels grans restaurants han preferit versionar altres elaboracions que donen més joc i gust. Els pastissos amb fruites caramel·litzades o altres opcions portades d'altres països com el tiramisú són algunes de les postres més vistes. La crema catalana no s'ha acabat de convèncer, tot i que s'han fet alguns intents com crear-la en forma d'escuma.
La gastronomia que mai no s'hauria de perdre
Sí que hi ha restaurants de tota la vida que segueixen apostant per oferir-la a la carta de postres. L'única manera que se segueixi consumint és seguir cuinant-la, així que n'hi ha alguns que ho tenen clar. És igual si està de moda o no, si s'aconsegueixen premis amb la seva elaboració o no.
El que a molts els importa és seguir amb la tradició. Els sabors de sempre mai no s'haurien de perdre. La gastronomia és una manera més d'explicar històries, de fer que els llegats segueixin i que la cultura no es perdi.
Més notícies: