Muntatge de paparres a la pell d'un gos, la silueta de Catalunya amb la bandera i un senyal d'alerta
ACTUALITAT

Una plaga de paparres posa en alerta Catalunya: on s'ha detectat i quins perills té

Hyalomma lusitanicum, l'espècie que prolifera per diverses comarques, és molt activa i pot causar problemes de salut

Catalunya s'enfronta a una amenaça creixent amb la propagació d'una nova espècie de paparra. Es tracta de la Hyalomma lusitanicum i és coneguda per la seva capacitat de transmetre malalties greus, d'aquí el risc i la preocupació.

Des de Rac1 han avançat que la presència d'aquesta espècie ja és una realitat a vuit comarques catalanes. Principalment, a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les comarques afectades són: Baix Llobregat, Garraf, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Penedès i Alt Penedès.

Aquest paràsit ha proliferat de manera descontrolada durant els darrers anys. Especialment, a causa de la manca de control d'animals salvatges com el porc senglar i el conill, que són els principals animals als quals s'aferra la paparra.

Com actua aquesta paparra?

A diferència d'altres espècies de paparres que esperen passivament les seves víctimes, la Hyalomma lusitanicum és activa i persegueix els seus potencials hostes. Siguin animals o persones. Aquesta paparra adulta és especialment activa entre els mesos d'abril i juliol, per la qual cosa ara està en plena expansió.

A més de les molèsties provocades per les picades, preocupa la seva capacitat de transmetre malalties greus com la febre hemorràgica de Crimea-Congo.

Tot i això, fins ara no s'ha detectat cap cas d'aquest virus a Catalunya, però els experts estan atents davant de qualsevol sospita.

On se solen trobar amb més freqüència?

Més enllà de les zones rurals, la plaga ha començat a estendre's a instal·lacions municipals d'àrees de fora de la gran ciutat. Espais com escoles, instituts i instal·lacions esportives. També hi ha preocupació pels parcs i jardins dels barris més allunyats, els quals són freqüentats, especialment, per nens petits.

Per evitar el contacte amb aquesta perillosa paparra, es recomana a la població prendre mesures d'autoprotecció. Sobretot durant els mesos de primavera i estiu.

Les mesures bàsiques inclouen:

  • Utilitzar roba llarga i de colors clars.
  • Evitar l'ús de sandàlies i optar per sabates tancades amb mitjons.
  • Aplicar repel·lents autoritzats.
  • Romandre als camins senyalitzats.

En cas de trobar una paparra adherida a la pell, els experts recomanen utilitzar pinces fines per extreure-la correctament. Això sí, assegurant-se d'agafar-la pel cap i no pel cos per evitar que part d'ella quedi incrustada a la pell.

L'expansió de la Hyalomma lusitanicum a Catalunya suposa un desafiament significatiu per a la salut pública. La implementació de mesures preventives i la vigilància constant són essencials per controlar aquesta plaga i minimitzar els riscos de malalties transmeses. Com a ciutadans, només queda prevenir i estar atents davant de possibles proliferacions d'aquest insecte.

➡️ Actualitat

Més notícies: