cartell de la pel·lícula La tauleta del menjador
ACTUALITAT

La pel·lícula més premiada del 2023 és espanyola i Sitges la va rebutjar per incòmoda

La pel·lícula 'La tauleta del menjador', del director català Caye Casas ha guanyat 26 guardons en 28 certàmens

“La tauleta del menjador” és la pel·lícula més premiada del món el 2023. Aquesta pel·lícula de comèdia negra espanyola dirigida pel català Caye Casas és protagonitzada per David Pareja i Estefania dels Santos.

La pel·lícula explica la vida de Maria i Jesús, una parella que acaben de tenir un nadó. Tot i que la seva relació no passa pel millor moment, la parella no s'imagina que el pitjor dels malsons serà la compra d'una tauleta de nit.

Trailer de La mesita del comedor (HD)

“És una història sobre com pot ser de cruel la vida si tens mala sort”, assegura Caye Casas. I és que el director descriu la pel·lícula com una tragèdia familiar terrorífica, amb molts punts d'humor negre.

La pel·lícula que va passar de ser rebutjada a Sitges a despuntar al món

Aquesta pel·lícula, que a priori pot semblar molt afable, va ser rebutjada pel Festival de Sitges el 2022 per ser “massa incòmoda”. Cal recordar que aquest festival és un festival de cinema fantàstic que està acostumat a les emocions fortes.

Els distribuïdors espanyols no la van voler portar a sales de cinema per la mateixa raó. “Em van dir que 'tant de bo La tauleta del menjador no hagués existit mai'”, assegurava el director.

David Pareja i Estefania Los Santos a la pel·lícula La tauleta del menjador
David Pareja i Estefania Los Santos a la pel·lícula "La tauleta del menjador" | Alhena Production

Després de la negativa dels distribuïdors i dels festivals locals, Casas i els seus productors van presentar la pel·lícula a festivals internacionals per provar sort. Va ser llavors quan La tauleta del menjador es va convertir en un èxit.

I és que la pel·lícula del director català ha guanyat 26 guardons en 28 certàmens a què s'ha presentat. Entre aquests premis destaquen els BIFFF de Brussel·les o la Setmana del Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Sebastià.

“Crec que no hi ha una pel·lícula tan atrevida i desacomplexada com la nostra al cinema de gènere actual, que ho veig molt previsible, molt ‘light’, molt de curta i pega. Hi ha molta autocensura. I aquí no n'hi ha”, explicava el director català.

A més de la gran quantitat d'elogis que ha rebut la pel·lícula, Casas assegura que estudien l'opció de fer un remake “en mexicà”.

Rodada en deu dies

Casas explica que el rodatge de La tauleta del menjador es va veure precipitat per un cop de sort. “Una amiga ens va convidar a veure el pis que havia comprat a Terrassa. Un pis antic i decorat a l'antiga”, explica.

David Parella a la pel·lícula La tauleta del menjador
"La tauleta del menjador" va ser rebutjada per les distribuïdores per ser "massa incòmoda" | Alhena Production

I és que després de preguntar a la seva amiga la possibilitat de rodar en aquest habitatge, aquest li va dir que en un mes havia de començar una reforma. “Vaig parlar amb el meu productor, Norbert Llaràs i em va dir que era impossible. Però jo ho veia clar. Cinema de guerrilla a sac!”.

I així va ser com Caye Casas i el seu equip va rodar la pel·lícula més premiada del món en tan sols deu dies.

Després de ser rebutjada pels distribuïdors, La tauleta del menjador veurà la llum a sales de cinema aquesta setmana.

Dijous la pel·lícula s'estrena als cinemes Girona de Barcelona, on es podrà veure durant una setmana. A més, Terrassa, Lleida i el cine Ideal de Madrid també projectaran aquesta pel·lícula que ha estat tot un èxit.