Imatge d'un tren de rodalies de Renfe

ACTUALITAT

Tot el que se sap de la nova vaga a Rodalies: els trens que no hi circularan

Rodalies oferirà únicament serveis mínims després d'una nova jornada de vaga a Renfe i Adif aquest divendres

Nova jornada de vaga a Rodalies. El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha convocat una vaga a Renfe i Adif aquest pròxim divendres, 9 de febrer.

Aquesta obligarà Rodalies de Catalunya a oferir únicament serveis mínims, que seran d'un 66% en hores puntes i d'un 33% a la resta del dia. També afectarà, en menor mesura, AVE, Llarga Distància i Mitja Distància.

Serveis mínims a Rodalies aquest divendres

Renfe tornarà a viure una nova jornada de vaga aquest divendres, 9 de febrer. Aquesta ha estat convocada per la secció sindical de CCOO de Renfe i Adif, el sindicat majoritari a l'empresa de transport.

Amb motiu d'aquesta vaga, Rodalies oferirà serveis mínims del 66% en hora punta, de 6.00 a 9.30 i de 17.00 a 20.30, segons han anunciat a través del seu compte de X (Twitter).

Aquests serveis mínims establerts pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya baixaran fins al 33% durant la resta del dia.

També hi ha previstes altres vagues per al pròxim divendres 16 de febrer, i el dilluns 19 de febrer, que afectarà les franges de 7:00 a 9:00 i de 15:00 a 17:00. Aquestes es produeixen, segons han assegurat des de CCOO i UGT de Catalunya, “per falta de personal a Rodalies”.

Afectacions als trens de Renfe

Renfe ha cancel·lat fins a 310 trens de llarga i mitjana distància i Rodalies a causa de la vaga convocada per CCOO. Durant aquest divendres, només circularan el 73% dels trens d'AVE i Llarga Distància i el 65% de Mitja Distància, segons ha determinat el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible. En canvi, tan sols viatjaran el 25% de trens de mercaderies, el servei mínim estipulat.

La vaga a Renfe es produeix pel "segrest administratiu dels acords aconseguits per la lliure voluntat de les parts, a través de la negociació col·lectiva a les empreses públiques ferroviàries". Des dels sindicats de treballadors, assenyalen "la indefensió" en què es troben davant d'aquesta situació.

La UGT ha instat aturades parcials d'unes dues hores durant cada dilluns del mes de febrer. Unes mesures que podrien ser “més contundents” si no arriben a cap acord amb la patronal.

Aquest divendres hi ha convocada, a més, una protesta entre les onze de la nit i la mitjanit per reclamar les 35 hores a Adif i demanen l'eliminació de les categories d'ingrés a Renfe, creades el 2016 per cobrir llocs temporals.