Muntatge de fotos de roba de nadó de color blau i, al costat, una dona amb rostre de sorpresa i interrogants
ACTUALITAT

El nom català de nen que té 3 lletres i cada cop triomfa més: transmet força

Descobreix el bonic origen i el significat del nom català que està causant furor entre els futurs pares

A l'elecció de noms per als nadons, els pares sovint busquen opcions que siguin tant curtes com significatives. Aquests noms no només són fàcils de pronunciar i recordar, sinó que també comporten una càrrega cultural i emocional que connecta amb la identitat familiar i regional.

El nom català del qual parlarem avui té les dues característiques. És un nom per a nen que es torna molt popular entre els futurs pares catalans.

Origen i significat del nom Roc

El nom Roc d'arrels catalanes amaga una història fascinant darrere de la seva simplicitat. Provinent del llatí roccus, que significa “roca” o “penyal”, Roc evoca la imatge d'una roca robusta i sòlida. Aquest nom transmet un sentit de fortalesa i estabilitat, qualitats que molts pares desitgen infondre en els fills des del moment del seu naixement.

Una dona embarassada sosté una ecografia sobre el ventre. A l'esquerra hi ha una imatge circular d'un nadó dormint, envoltada de signes d'interrogació en bombolles de diàleg.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, Roc és un nom amb una presència notable a la regió. Fins al 2022, es van comptabilitzar 3,560 persones amb aquest nom a Catalunya, cosa que subratlla el seu arrelament a la cultura local i la seva popularitat contínua al llarg de les dècades.

Des de l'any 2010, el nom Roc ha experimentat un increment significatiu en el seu ús i ha aconseguit un màxim històric amb 2,189 registres durant aquest període. Aquesta tendència ascendent reflecteix un ressorgiment en la preferència per noms tradicionals catalans que no només reflecteixen la identitat regional, sinó que també honren la història i l'herència cultural.

A la dècada actual, des de l'any 2020 fins avui, ja s'han inscrit 439 nens amb el nom Roc a Catalunya. Aquesta dada mostra una continuació en la popularitat del nom, destacant-ne la rellevància i la connexió emocional per a les noves generacions de pares catalans.

La simbologia de Roc i el seu impacte cultural

El nom Roc no només és apreciat per la brevetat i facilitat de pronunciació, sinó també pel significat simbòlic profund. Representa la fermesa i la resistència, característiques que poden servir com a inspiració al llarg de la vida dels qui el porten. La seva associació amb la naturalesa afegeix un sentit d'arrelament a la terra i a les tradicions locals.

Muntatge amb fotos d'una mà d'un nadó i un pare, i un nen jugant.

Aquest nom català destaca combinant simplicitat, història i significat. La seva creixent popularitat en els darrers anys suggereix que continuarà sent una elecció estimada per les famílies catalanes que volen celebrar les seves arrels culturals i transmetre valors sòlids a les futures generacions.

➡️ Actualitat

Més notícies: