El tradicional negoci que no aixeca cap a Catalunya: ni fleques ni fruiteries
Les peixateries passen per un difícil moment a Catalunya, ja que la població opta cada cop menys per la compra de productes frescos
Les peixateries no travessen un bon moment a Catalunya. Fa algunes dècades anar a la peixateria era una pràctica habitual. Avui dia la realitat ha canviat, deixant aquests negocis en un segon pla.
Anar a la peixateria se substitueix per comprar congelat i prioritzar un altre tipus d'aliments d'origen animal. Un projecte fet per investigadors del CSIC revela una preocupant disminució del 23,8% en el nombre de peixateries a Catalunya. I estem parlant de dades recollides durant un període de sis anys: entre el 2016 i el 2021.
L'informe atribueix aquesta tendència a la caiguda del consum de peix fresc, així com per la situació econòmica i canvis en els hàbits alimentaris. Destaquen que el 2021 només quedaven 1.473 peixateries a tot Catalunya, amb la majoria ubicades a grans ciutats.
La comarca del Barcelonès concentra més d'un terç de peixateries. No obstant això, la majoria de les peixateries restants són de mida petita, amb una mitjana de 26 metres quadrats.
La realitat darrere de les peixateries a Catalunya
Darrere d'aquestes peixateries operen fins a 1.115 empreses. Encara que suggereixen que aquest nombre de peixateries podria ser excessiu a causa de la inactivitat d'algunes.
Segons dades recopilades, una mostra aleatòria de 70 empreses revela una facturació mitjana de les peixateries de 489.273 euros. Sent la majoria micropimes amb entre tres i quatre treballadors.
L'informe també confirma una disminució continuada en el consum d'aquest aliment fresc i marisc. Excepte per un repunt el 2020 a causa de canvis en els hàbits alimentaris durant la pandèmia. Així i tot, aquesta tendència a la baixa s'ha reprès en els darrers tres anys.
Les peixateries, en plena crisi
A més del factor econòmic, s'assenyala que les peixateries estan perdent quota de mercat davant de les grans superfícies. També que el consum de frescos és reemplaçat per opcions congelades. Aquest fenomen no es limita a Catalunya, sinó que afecta tot el país, segons dades de Fedepesca.
El president del Gremi de Peixateries, Àlex Goñi, expressa la seva preocupació per la desaparició de les peixateries. Assenyalant que no només afecta la gastronomia, sinó també la salut dels ciutadans. Els consumidors estan optant per proteïnes animals més barates, cosa que reflecteix un canvi significatiu en els hàbits de consum.
Ja no es compra a la peixateria
Els autors, Miquel Ortega i Marta Coll, destaquen la importància de valorar el factor de proximitat en la comercialització de productes de la Mediterrània. Assenyalen que el desconeixement de les espècies per part dels clients i el preu són barreres importants per promoure el consum local.
En resum, l'informe subratlla la necessitat de polítiques i estratègies que donin suport a la supervivència de les peixateries. Així com que promoguin el consum de peix fresc, especialment aquells de proximitat, com a part d'una dieta saludable i sostenible.
Més notícies: