Muntatge d'un home espantat amb les mans enlaire amb una retallada d'una agent posant una multa i de fons un carrer de Barcelona on es veuen uns contenidors i un cotxe de policia
ACTUALITAT

La multa que et poden posar a Catalunya per llençar malament les escombraries

L'abandó de mobles en plena via pública no és un acte impune i els ajuntaments ja prenen mesures contundents

L'abandó de mobles i altres objectes voluminosos als carrers de Catalunya et pot costar fins a 3.000 euros. Encara que és una pràctica comuna a moltes ciutats del país, la veritat és que no és impune. Alguns ho fan amb la intenció que altres puguin reutilitzar-los, encara que això representi un problema seriós per als ajuntaments.

A diverses localitats, s'abandonen milers de quilos d'utensilis, cosa que incrementa la contaminació als carrers. A més, genera un cost significatiu per als encarregats de la seva recollida.

Unes multes de milers d'euros

A Catalunya, abandonar qualsevol tipus de brossa pot resultar en multes que van des de 850 euros fins a 1.501 euros en casos de reincidència. Però la xifra puja fins als 3.000 euros quan es tracta de mobles deixats a l'espai públic.

Les sancions per abandonar mobles poden ser encara més elevades a altres parts d'Espanya. En algunes localitats, les multes poden pujar fins als 15.000 euros. Reflectint la gravetat amb què es considera aquest tipus d'infracció.

Un abandó de mobles delatat pels veïns

Un exemple recent de l'aplicació d'aquestes sancions es va donar a Figueres. Segons ha informat l'alcalde Jordi Masquef a X, fa pocs dies que es va detectar com es buidava un pis i s'abandonaven els mobles. Però no a qualsevol lloc, sinó que en plena plaça Palmera de Figueres.

Finalment, gràcies a la col·laboració ciutadana, els responsables van ser identificats per la Guàrdia Urbana. Posteriorment, se'ls va citar a comissaria i s'estima que la sanció oscil·li entre 750 € i 3.000 € per persona. L'alcalde Masquef va subratllar la importància de la col·laboració ciutadana per identificar i sancionar els responsables d'aquests actes incívics.

Aquest tipus de conductes no només deteriora l'entorn urbà, sinó que també implica una despesa addicional per a les arques municipals. Ja que han de destinar recursos per a la recollida i la gestió d'aquests mobles.

Una societat conscienciada

Davant d'aquest panorama, és fonamental que les autoritats continuïn conscienciant la població sobre la importància de rebutjar correctament els mobles i altres objectes grans. La ciutadania ha de saber que hi ha serveis municipals habilitats per fer-ho. Això sí, cal prendre's la molèstia de buscar a quina ubicació, quins dies i a quines hores poden fer-ne ús.

➡️ Actualitat

Més notícies: