Fotomuntatge pisos turístics
ACTUALITAT

Multa de 420.000 euros per llogar pisos turístics il·legals a Barcelona

La propietat era una comunitat de béns familiars que feia anys que treballava organitzadament per esquivar l'administració

L'Ajuntament de Barcelona sanciona amb 420.000 euros un propietari de pisos turístics il·legals. En concret, llogava un total de 14 allotjaments turístics localitzats al carrer Ample, 24.

La propietat era una comunitat de béns familiars que feia anys que evitava expedients i sancions. Aquesta s'havia organitzat per esquivar l'administració i utilitzar els pisos de manera fraudulenta.

Des del 2018 evitava les sancions amb contractes de llarga durada a inquilins que apareixien com a arrendadors. Aleshores, evitava la multa finalitzant el contracte de lloguer o canviant de titular quan s'acostava la data de conclusió final del tràmit administratiu sancionador. Els pisos es comercialitzaven a través de les plataformes Booking i Airbnb sense autorització per a l'activitat turística.

Façana pis de Barcelona
Façana pis de Barcelona | Europa Press

Aquests fets s'han conegut després de la investigació de la Guàrdia Urbana i una inspecció amb els inspectors municipals. S'ha constatat que 14 dels 15 pisos exercien activitat turística sense llicència. Al pis restant hi vivia una llogatera que s'encarregava de gestionar la recollida de claus.

"Serem implacables en el compliment de la normativa"

El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat davant dels mitjans que seran “implacables en el compliment de la normativa”. A més, també qualifica la multa d'“exemplar” i espera que “no es repeteixi i serveixi com un avís”.

Primer pla d'Albert Batlle amb cara de preocupació i tocant-se la barbeta amb la mà
Albert Batlle, tinent alcalde de Seguretat de Barcelona | Europa Press

La quantia de 420.000 euros de multa arriba amb el càlcul estimat del benefici obtingut de l'actuació il·legal juntament amb altres agreujants. Alhora, el consistori enviarà tota la informació a l'Agència Tributària perquè la propietat respongui, si cal, davant la hisenda pública.

D'altra banda, l'Ajuntament assegura que han passat de detectar milers de pisos turístics il·legals el 2016 i el 2017 a poc més d'un centenar al mes. D'aquesta manera, els serveis d'inspecció poden mantenir una persecució de la il·legalitat professional més personalitzada segons el cas.