Muntatge amb una part del municipi de Vilamitjana, un telèfon vermell i una creu negra a sobre

ACTUALITAT

El motiu pel qual un poble de Catalunya fa més d'un mes que no té telèfon

Els veïns del poble no poden fer servir el teu telèfon fix i els familiars demanen solucions un mes després dels fets

Els robatoris no són bons a cap poble ni ciutat. Sempre són sinònim d'inseguretat i de delinqüència. En aquest cas també d'abandó.

Els habitants de Vilamitjana, a Pallars Jussà (Lleida), fa gairebé un mes que no tenen servei de telèfon fix. La causa? El robatori al cablejat de coure. Des que els lladres es van fer amb el cable que subministrava el servei al municipi, estan totalment incomunicats.

El president de l'EMD, Sisco Martínez, ha expressat la seva impotència davant de la situació. Tot i haver presentat diverses reclamacions a la companyia telefònica des del 29 de desembre, no han rebut resposta.

Martínez ha explicat que al poble hi resideixen una desena de persones grans. Algunes viuen soles i no disposen de telèfon mòbil, i queden pràcticament incomunicades per telèfon.

Les zones rurals del Pirineu lleidatà estan poblades, principalment, per persones grans. No coneixen la tecnologia com els joves i perdre un dels seus enllaços de comunicació és un gran problema. El mateix passa amb les seves famílies, que esperen poder comunicar-s'hi com més aviat millor.

Un pal delectricitat de fusta amb el cable tallat
El robatori del cable de coure segueix visible al poble | ACN

Gent gran sense telèfon, una preocupació per als seus familiars

El president de l'EMD supervisa diàriament el benestar dels residents, ja que els seus familiars no es poden comunicar telefònicament. El consultori mèdic i l'ajuntament tampoc no disposen del servei. Tot plegat, suposant un retard per fer tràmits i gestions de forma normal.

Martínez ha assenyalat que les molèsties de treballar sense telèfon al consultori mèdic oa l'ajuntament són importants. Però encara són més crítiques per als veïns que viuen sols. Sobretot, en cas que es doni una emergència.

Des de l'EMD estan preparant una reclamació formal a la companyia i animaran tots els residents afectats a fer el mateix.

Continuen visibles els efectes del robatori

El robatori de coure continua present prop de la carretera LV-9123 (Fontsagrada), on es poden veure pals amb el cablatge tallat. Al lloc del robatori, encara es troben els cables de coure tallats i abandonats.

L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha explicat que darrerament han detectat un augment de robatoris de cablejat de coure a les zones rurals.