Muntatge d'un plànol general de la ciutat de Barcelona, la Papereria Navarro desenfocada i un trist emoji
ACTUALITAT

Un altre mític local del centre de Barcelona abaixa la seva persiana: ‘Sentim tancar’

La manca de relleu generacional és la causa d'aquest comiat que molts veïns del barri lamenten amb pena

Un altre mític local de Barcelona s'acomiada de la seva clientela per sempre. Es tracta de la Papereria Navarro, un emblemàtic establiment de la zona de Sant Cristòfol a la Marina de Port. El tancament definitiu arriba després de més de 70 anys i ho fan amb una disculpa.

Així ho ha recollit el mitjà ToTBarcelona. “Sentim tancar”, es pot llegir a la porta. Situat al passeig de la Zona Franca, aquest local no només era una papereria, sinó també una llibreria, copisteria i botiga de joguines.

Durant diverses dècades ha esdevingut un referent per als veïns d'aquest barri de Barcelona. I és que la Papereria Navarro va ser el primer comerç a obrir en el conjunt d'habitatges de la SEAT. Un complex construït als anys 50 per als treballadors de la fàbrica d'automòbils.

Des de la seva fundació l'any 1955 per Enrique Navarro, la papereria ha estat testimoni i partícip de la vida diària del barri. Formant un enllaç estret amb els clients al llarg dels anys.

Plànol general de l'entrada de la papereria Navarro de Barcelona

El local s'acomiada de Barcelona

A l'entrada de la botiga, un cartell col·locat pels propietaris anuncia amb tristesa el tancament: “Sentim tancar aquest negoci”. I la raó és igual de clara que trista.

“Les futures generacions tenen altres horitzons i cadascú hem de seguir el nostre camí. Us portarem sempre al cor, sou part de la nostra vida”, sentencien.

Aquest missatge reflecteix la connexió emocional que existia entre la papereria i els seus clients. La història d'aquest local de Barcelona és també la d'una família que s'ha abocat al complet amb la seva professió. Enrique Navarro va fundar la botiga amb la seva dona i els seus dos fills, Enrique i Eugenia.

Ells van continuar treballant en el negoci familiar. Posteriorment, Esther, una altra membre de la família, va assumir la gestió de la botiga, mantenint viva la tradició familiar.

Plànol mitjà dels propietaris de la papereria Navarro de Barcelona darrere del taulell del local

Les coses canvien per sempre

Ara, el tancament del local marca la fi d'una era per al barri de Sant Cristòfol de Barcelona i deixa un buit difícil d'omplir. La papereria Navarro és l'últim negoci d'aquest tipus que quedava a la Marina de Port. I la seva absència serà sentida per molts que van créixer i van viure amb la seva presència constant.

Amb la desaparició de la Papereria Navarro, la zona no perd només un comerç. També s'acomiada d'un punt de trobada i una peça fonamental en la història d'aquesta familiar zona de Barcelona.

➡️ Actualitat

Més notícies: