Diversos sanitaris amb màscara posada aplaudint durant la pandèmia de la Covid-19
ACTUALITAT

Fracassa el pla de Sanitat per recuperar les mascaretes als centres de salut

El ministeri de Sanitat no convenç les comunitats autònomes per unificar criteris, però els dóna 48 hores per prendre una decisió definitiva


No hi ha acord entre Sanitat i les comunitats autònomes. Al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, celebrat aquest dilluns, no s'ha arribat a una decisió conjunta sobre l'ús obligatori de les mascaretes, segons avança ABC. Això sí, Sanitat ha donat a les autonomies 48 hores per prendre una decisió definitiva.

A la reunió del matí, motivada per l'augment exponencial d'infeccions respiratòries, gairebé totes les comunitats autònomes han rebutjat les mesures proposades per Sanitat. No perquè la situació no els preocupi, sinó perquè prefereixen que cadascuna tingui autonomia per decidir què fer.

Només hi ha hagut una excepció, Catalunya, que ja va prendre divendres passat la decisió de recuperar l'obligatorietat de portar mascareta als seus centres sanitaris.

Les infeccions respiratòries posen contra les cordes l'atenció primària

En els últims dies, diverses comunitats autònomes van decidir moure fitxa pel seu compte, davant del nombre creixent d'infeccions respiratòries. La primera a anunciar la tornada de les mascaretes obligatòries en centres de salut, hospitals i centres sociosanitaris va ser la Comunitat Valenciana.

Poc després, Catalunya també s'hi sumava, davant la gran pressió als Centres d'Atenció Primària (CAP). Finalment, l'última comunitat a fer el pas va ser la Regió de Múrcia, on la conselleria de Sanitat va alertar de la necessitat de "protegir tots els pacients i professionals".

Pel que fa a altres autonomies, Galícia, Cantàbria, Canàries o Navarra van optar per limitar-se únicament a recomanar l'ús de les mascaretes. Aragó, per la seva banda, va imposar l'ús obligatori de mascaretes tan sols als professionals sanitaris.

L''autobaixa', una de les propostes que ha fet Sanitat

La veritat és que l'obligatorietat de les mascaretes a hospitals i centres sociosanitaris no ha estat l'única mesura que plantejava Sanitat a la reunió d'avui. Una de les coses de què s'havia parlat són les 'autobaixes'.

Què vol dir això? Sanitat havia platejat la possibilitat d'aprovar l'autojustificació de baixa de tres dies. Seria per a malalties lleus com el covid o la grip. És a dir, que es pogués gestionar la baixa de forma telemàtica i sense necessitat d'acudir a l'atenció primària, com ja va passar durant la pandèmia.

Segons la Ministra de Sanitat, Mónica García, aquesta seria una mesura que ajudaria a descongestionar els centres de salut i que "ja és estructural a molts països". "Ja es va activar durant les diferents onades de la pandèmia i va demostrar la seva eficàcia a l'hora de reduir les visites en atenció primària", afirma la ministra.

Tot i això, sembla que les comunitats no hi han estat d'acord, i no s'ha arribat a cap consens. El president de Múrcia, per exemple, Fernando López Miras, no ha dubtat a criticar la proposta de Sanitat.

"Jo no vull negar que hi hagi bona intenció darrere d'aquesta ocurrència, però és una ocurrència. Les baixes han d'anar ratificades per prescripció mèdica", ha dit. A això ha afegit que "no podem autodonar-nos de baixa cadascun perquè així ho entenen o així ho creuen".

És més, Miras ha anat més enllà i ha criticat la gestió del ministeri de Sanitat, que, segons el seu parer, ha arribat malament i tard. "El ministeri de Sanitat, sembla més aviat que ha estat de vacances quan de debò hi havia una emergència. Persisteix aquesta emergència, però aquesta emergència va començar fa dies".

Amb tot, caldrà veure els propers dies, quina és la decisió de cada comunitat respecte a l'ús de les mascaretes i altres mesures amb aquest repunt d'infeccions respiratòries.

➡️ Actualitat

Més notícies: