Imatge d'una dona pesant un raïm en un mercat
ACTUALITAT

Mercabarna llança un avís inesperat sobre el raïm de Cap d'Any

Els Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna asseguren que el canvi es deu a "causes climàtiques"

Arriba Nadal i arriben les primeres 'urgències'. Són dies d'anar al mercat i anar al súper a la recerca de provisions per no quedar-nos curts amb tants dinars i sopars. Ara, però, després de l'últim avís de Mercabarna, podriem veure com un dels principals productes del Cap d'Any experimenta un notable augment de preu.

"Per causes climàtiques, el raïm es veurà encarit aquest Nadal". És el que asseguren els Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna. Segons diuen, productes com el raïm o també el cabrit experimentaran una notable crescuda de preu a causa de la sequera.

Però, en concret, seran els raïms d'Aledo —típics de la nit de Cap d'Any— els que pujarien sensiblement de preu. La collita, segons Jaume Flores, vicepresident dels Majoristes de Mercabarna, ha estat dolenta a tota la conca mediterrània.

Per això, en una qüestió de causa-efecte, el raïm pujarà de preu. "Estem vivint l'impacte de la inflació climàtica, però també és cert que després d'uns mesos que la tempesta ha estat intensa", diu Flores en declaracions a El Periódico. "Ara sembla que entrem en cert període de normalitat", explica.

Muntatge de diverses cistelles de raïm i una raja a la dreta donant l''OK'
Els raïms experimentaran un augment de preu | Getty Images, Rubén Chase

El raïm, més car

"Hi haurà producte, però serà més car". És l'avís que manen des de Mercabarna. El producte, com el raïm, està garantit. Això sí, el preu serà lleugerament superior al d'altres festes de Nadal.

Tot i així, des de l'Associació de Majoristes d'Aliments Frescos de Mercabarna no s'aventuren a fixar un preu del raïm. Per això serà la demanda dels propers dies el que fixarà el seu cost.

La vedella manté el preu

No tot són males notícies. La vedella serà un dels productes que mantindrà el preu. "La vedella, producte estrella del Nadal, mantindrà el preu. El marisc congelat, fins i tot, es podrà trobar més barat", diuen des de l'Associació.

A més, els majoristes expliquen que preveuen distribuir abans de final d'any unes 103.000 tones de producte. Repartides entre fruita i hortalissa, peix i marisc, i carn i aviram.

Finalment, des de Mercabarna destaquen que la inflació és quelcom que preocupa els venedors. "Estem preocupats per la inflació, però tenim una mica de respir després de veure les dades recents de l'IPC sobre aliments frescos", diuen.