Muntatge amb dues persones donant-se la mà, la silueta de Catalunya i diversos bitllets de cent euros
ACTUALITAT

La gran empresa que podria invertir milions d'euros a Catalunya ben aviat

European Energy ho té tot a punt per aterrar a la demarcació de Tarragona amb un dels seus nous projectes

L'empresa danesa European Energy està avaluant la possibilitat de construir una planta de producció d'hidrogen verd al municipi tarragoní de Roda de Barà. La proposta preveu una inversió aproximada de 75 milions dʻeuros i, sens dubte, una nova oportunitat de feina per a Catalunya.

Tindria com a objectiu principal subministrar les empreses del polígon petroquímic de Tarragona, segons ha explicat al diari Ara el director a Espanya, Enrique Galdos. Ell mateix ha detallat que ja hi ha preacords per a la venda de la meitat de la producció prevista de la planta. Un cop arribi el 80% d'acords de venda, s'iniciarà el procés urbanístic.

Comptarà amb un electrolitzador de 35 megawatts (MW) i requerirà 30 MW addicionals d'energia solar fotovoltaica. European Energy assegura que ja tenen garantit el subministrament d'aigua necessari i disposen de terrenys adequats per a la instal·lació de la planta.

A més d'aquest projecte a Roda de Barà, l'empresa està desenvolupant 18 projectes fotovoltaics més a Catalunya. Amb una capacitat combinada de prop de 200 MW. La meitat d'aquests projectes ja han obtingut la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA).

European Energy: una empresa enfocada a la producció d'e-metanol

Europen Energy també està enfocada a la producció d'e-metanol, un combustible neutre en CO₂. Per això té plans per expandir la seva producció a Europa, Estats Units, Brasil i Austràlia.

Actualment, estan finalitzant la construcció de la planta de producció industrial d'e-metanol més gran del món a Kassø, Dinamarca. Tot i que no entrarà en funcionament encara.

Imatge d'unes plaques solars a un carrer de Madrid, 15 de desembre de 2023

A la Península Ibèrica, European Energy cerca ubicacions per a noves plantes d'e-metanol a Andalusia, Portugal, Galícia, i una ubicació que es podria situar entre Catalunya i Aragó. Per la seva banda, el director de projectes, Jaime Casasus-Bribian, ha destacat les aplicacions de l'e-metanol a la indústria química.

També com a combustible descarbonitzat per a l'aviació i la navegació. L'empresa ja té acords amb importants companyies del sector, com ara la naviliera Maersk, Lego i Novo Nordisk. Un dels aspectes clau per a la producció d'e-metanol és la captura de CO₂ d'origen biogènic.

Uns beneficis milionaris

European Energy va adquirir la start-up Ammongas, dedicada a la producció de biogàs a partir de matèria orgànica. El procés de producció d'e-metanol implica capturar el CO₂ generat durant la producció de biogàs i combinar-lo amb hidrogen verd. Aquest procés també genera subproductes útils com a oxigen i calor.

L'empresa, fundada el 2004 a Dinamarca, va tancar el 2023 amb 420 milions d'euros en vendes i un benefici net de 126 milions. Mitsubishi va adquirir un 25% del capital de l'empresa i la va valorar en 2.400 milions d'euros. Així mateix, European Energy no descarta incorporar socis als seus projectes futurs, com ha fet a Dinamarca amb Mitsui.

➡️ Actualitat

Més notícies: