Noa-Lynn Van Leuven amb una bandera trans

ACTUALITAT

Dues dones esportistes abandonen la seva selecció per incloure un home trans

La decisió ha destapat altres casos semblants on els esportistes que van néixer home s'aprofiten de la seva superioritat física

El debat sobre la transsexualitat i l'esport ha esdevingut un tema central per l'obsessió amb la moda trans. Ha de participar una persona que va néixer home en la categoria femenina, aprofitant-se així de la seva superioritat física? El que fins ara era un tabú comença a no ser-ho, com ho demostra la notícia que arriba des dels Països Baixos.

Dues dones de la selecció neerlandesa de dards han abandonat l'equip en protesta per la inclusió d'un home que es defineix com a trans. Aileen de Graaf i Anca Zijlstra han deixat la selecció després que Noa-Lynn Van Leuven dominés l'últim torneig de la sèrie femenina. "Me'n vaig perquè m'avergonyeixo de jugar per a la selecció on un home biològic juga a l'equip femení", ha expressat Zijlstra.

En el comunicat defensa que “la igualtat de condicions i el joc net que crec que ha d'imperar a l'esport”. També recorda que les dones “hem treballat molt dur per ser rellevants i competitives en aquest esport”. La decisió ha provocat un debat intens i ha destapat altres casos similars.

Les dones recolzen la decisió

Anca Zijlstra ha renunciat també al seu lloc a la federació neerlandesa de dards, per permetre que homes que es diuen dones puguin participar en les categories femenines. “Sempre he considerat un honor representar el nostre país. Espero de tot cor i per totes les dones a l'esport que la federació entri en raó”, ha dit al comunicat que ha causat una gran commoció.

Les dones han donat suport a la decisió d'Anca Zijlstra i la seva companya Aileen de Graaf, així com la seva reflexió al voltant de la realitat trans a l'esport. “En algun moment has de prendre decisions si alguna cosa va contra els teus sentiments. Has de fer el que et faci sentir bé, per això la meva decisió de deixar la selecció neerlandesa”, ha expressat De Graaf.

Aquesta mateixa jugadora ha aclarit que segons la seva opinió, “si algú no se sent còmode al cos que va néixer, té tot el dret a canviar ia ser feliços. Simplement, no em sembla bé que un home biològic jugui amb dones o viceversa”. Una altra jugadora, Ann Maire Potts, ha afirmat que va voler renunciar al seu joc contra l'esportista trans i els ho van impedir.

Avantatge per a esportistes trans

Va passar el mateix recentment amb la selecció femenina de billar, on diverses jugadores van renunciar a jugar després de ser aparellades amb una dona trans. El cas encara és més clar en esports atlètics on la desigualtat física es fa més evident. Tot i el tractament hormonal per fer la transició al sexe femení, els esportistes trans conserven l'avantatge de tenir més volum cardíac i pulmonar i més massa muscular.

A Catalunya encara cueja la polèmica de Quima, una atleta trans federada com a home però que va rebre el premi femení en permetre-li participar en aquesta categoria. En aquest cas la situació és més estrambòtica, perquè ell es considera unisex o de sexe líquid i permet que s'hi dirigeixin com a Quim. Però afegeix que en córrer se sent dona i per això es va apuntar a la categoria femenina.

➡️ Actualitat

Més notícies: