Una dona sorpresa amb les mans a la boca al costat d'un sandvitx de pernil i formatge a la graella sobre una taula de fusta, amb un cercle de ratlles grogues i vermelles a la cantonada.
ACTUALITAT

La curiosa història de per què a Catalunya s'anomena ‘biquini’ un sandvitx mixt

La gastronomia del país amaga històries que pocs coneixen i que donen el nom a típics plats que molts admiren

El biquini a Catalunya no és només un vestit de bany. També és el típic sandvitx mixt que es demana a tot Espanya i que resol esmorzars, berenars i sopars de manera excepcional. Ara se sap la raó per la qual a Catalunya es diu de manera diferent.

Encara que molts ho creguin, no té res a veure amb el vestit de bany partit en dos que porta el mateix nom. I ho podria ser si se li posa imaginació a l'assumpte. Normalment, el mixt se serveix partit per la meitat en dos triangles, així que qui vulgui trobar-li el sentit per aquest camí, probablement el trobarà.

Ara bé, el nom de biquini li ve per una sala de ball igual de mítica que aquest entrepà. Es tracta de la Sala Bikini de Barcelona, on una de les especialitats de la seva carta era el sandvitx mixt des dels anys 50.

Un sandvitx mixt amb un passat molt fester

En aquest local no només es ballava i se sentia bona música, sinó que també es podia menjar alguna cosa a la terrassa. Per això el seu sandvitx mixt passés a tenir nom propi, ja que la seva popularitat va anar en augment i els seus adeptes creixien com l'escuma.

Una dona amb expressió de confusió o sorpresa davant d'un sandvitx de pernil i formatge en una cistella.

Aquest és el motiu pel qual aquest entrepà es demana sota el nom de biquini a Catalunya. Una manera de posar un segell d'autenticitat i distinció a un dels plats més demanats en sopars d'amics. Qui sap si algun altre dia surt a la llum el perquè als bars catalans es demana un xampú i, a la resta del país, una clara amb llimona.

Un deliciós receptari català

Catalunya amaga un receptari ampli que causa l'enveja dels més amants de la gastronomia. Tant és així que una salsa que es cuina a totes les cuines de la regió està entre les deu millors del món.

Es tracta de la samfaina, una barreja de carabassó, albergínia, pebrot i tomàquet que està per llepar-se els dits. És perfecta per acompanyar carns, peixos o emplenar coques salades. Per això si no vius a Catalunya, ja saps que no pots marxar sense demanar un biquini i una bona samfaina.

➡️ Actualitat

Més notícies: