Un jove amb samarreta groga sembla sorprès mentre es troba en un restaurant amb estovalles a quadres verds i blancs; a la imatge també es mostra una porta antiga emmarcada per un cercle vermell, amb un mapa de Catalunya i un pergamí amb una ploma.
ACTUALITAT

El curiós restaurant de Catalunya que amaga una història estranya: té 500 anys

Els seus propietaris actuals mantenen intacta l'essència d'un hostal que va començar per oferir recer als viatgers

Hi ha un restaurant a Catalunya que és molt més que un lloc on menjar ric. I és que darrere de les portes i dins dels fogons s'expliquen fins a 500 anys d'història. Sens dubte, un lloc únic que encara conserva la seva màgia i captiva tots els seus clients.

Es tracta de l'Hostal de Pinós, situat a la comarca del Solsonès, a Lleida. Aquest restaurant ha commemorat els seus 500 anys d'activitat aquest dijous amb una sèrie d'actes especials. Incloent-hi una visita teatralitzada i una xerrada sobre la seva història.

Aquest restaurant, considerat la fonda més antiga de Catalunya, ha funcionat ininterrompudament des del 1524. Des de llavors està servint menjars i oferint refugi a viatgers durant segles. "Hi ha una mica de nerviosisme i també moltes ganes", ha confessat Mònica Segués, l'actual propietària de l'hostal.

Dijous al matí ha estat ple d'activitat amb una missa seguida d'una visita teatralitzada que ha permès als assistents reviure els orígens de l'hostal. Per Segués, celebrar aquest aniversari és un moment d'emoció. "Quan vam agafar el negoci fa 22 anys no pensàvem que arribaríem a veure els 500 anys", ha dit emocionada.

Restaurant rústic amb taules cobertes amb estovalles a quadres verds i blancs, cadires de fusta i una barra amb ampolles al fons.

Un restaurant únic a Catalunya

També va admetre que la jornada ha vingut acompanyada de nervis, sent un dia amb molt de significat per la història del restaurant. Als seus inicis, el restaurant oferia als seus primers clients un espai per descansar i menjar menjars calents. Els viatgers dormien sobre matalassos a terra, en una fonda que tenia la funció principal de protegir les persones de la intempèrie.

Actualment, el restaurant més antic de Catalunya continua oferint plats de cuina tradicional catalana, que són rebuts amb èxit. Durant la xerrada organitzada per l'aniversari, la historiadora Laura de Castellet ha repassat la història del restaurant. S'ha destacat que pocs elements originals han sobreviscut al pas dels segles.

Com les parets actuals o la inscripció a l'entrada que diu que “a l'hostal, sense diners, no donen res”. Tot i això, de Castellet ha remarcat que la manera de cuinar ha canviat poc, mantenint plats tradicionals com les carns a l'ast.

Una porta de fusta fosca en una façana de pedra amb inscripcions i dos tests amb plantes als costats.

Una atracció turística i gastronòmica més

L'hostal està situat a 900 metres sobre el nivell del mar, a prop del Centre Geogràfic de Catalunya. El pas del temps i la seva ubicació no semblen ser un impedint, ja que segueix atraient una diversa clientela. A més de turistes, també rep motoristes, ciclistes i senderistes, que troben un lloc ideal per esmorzar.

Són molts els que avui dia busquen menjar al millor restaurant del món. Tot i que encara són més els que prefereixen quedar-se amb l'essència i el bon gust dels plats de tota la vida.

Tot i l'èxit actual, el restaurant també s'enfronta a reptes. "El principal problema és trobar personal", ha explicat Segués, en referència a la dificultat de trobar treballadors en una zona poc poblada com Pinós. Tot i això, l'Hostal de Pinós segueix endavant, mantenint viva una tradició que ja dura mig mil·lenni.

➡️ Actualitat

Més notícies: