La coneguda ciutat que és la més contaminada de tot Espanya: avisen d'un gran risc
Un rànquing ha confirmat que una coneguda ciutat catalana ha registrat les pitjors dades del país fins ara
La contaminació és un tema que se sap que existeix, però que no se li acaba donant tota la importància que té. Fins que un rànquing anomena una ciutat catalana com la més contaminada d'Espanya. El primer que li vindrà al capdavant a molts és el nom de grans capitals com Barcelona.
Però la veritat és que el resultat del sisè Informe Mundial de la Qualitat de l'Aire, publicat per l'empresa suïssa IQAir, ha sorprès. I ho ha fet en posicionar una altra ciutat de la província com la més contaminada, tal com avancen des de Cronica Global.
Es tracta de Mollet del Vallès, on s'ha superat diverses vegades el llindar de 20 μg/m³ en un sol mes. De fet, el febrer del 2023, va registrar un pic de 28,2 μg/m³, una xifra que quintuplica el límit recomanat per l'OMS.
Les partícules PM2.5 són tan diminutes que poden penetrar profundament als pulmons i arribar al torrent sanguini. Això les converteix en una de les formes més perilloses de contaminació atmosfèrica. Segons IQAir, aquestes partícules són responsables d'una de cada nou morts al món.
Mollet del Vallès no és l'únic punt del mapa
La situació de Mollet del Vallès no està aïllada, i dues ciutats més de la demarcació de Barcelona apareixen a la llista. Santa Perpètua de Mogoda i Granollers són dos dels focus de més contaminació del país. Aquestes ciutats registren una mitjana de partícules de 16,1 micrograms per metre cúbic (μg/m³) a les dues primeres i 15,1 μg/m³ a l'última.
Aquestes xifres tripliquen els nivells recomanats. Els quals estableixen un límit segur de 5 μg/m³ per a les partícules PM2.5, considerades les més perilloses per a la salut humana. Tot i que les grans urbs com Barcelona han aconseguit reduir els nivells de contaminació, la situació a Catalunya continua sent preocupant.
Barcelona, per exemple, va registrar una mitjana d'11,5 μg/m³ el 2023, una millora respecte als 13 μg/m³ de l'any anterior. Ciutats com Lleida, Tarragona i Reus també presenten xifres alarmants, amb nivells de PM2.5 que oscil·len entre 9 i 12,5 µg/m³.
A escala nacional, Espanya ha mostrat una lleugera millora en la qualitat de l'aire. Ha passat d'una mitjana de 10,9 μg/m³ el 2022 a 9,9 μg/m³ el 2023.
No obstant això, el país segueix lluny de complir els objectius de l'OMS. Un fet que planteja un desafiament per a les autoritats.
Mentre que a altres parts del món, com a Bangladesh o Índia, els nivells de contaminació són encara més alarmants. Per tot això, a Espanya s'està treballant per adoptar polítiques més estrictes i efectives que ajudin a reduir la contaminació.
Una situació que preocupa
El cas de Mollet del Vallès i altres ciutats catalanes serveix com una crida d'atenció per a la necessitat urgent d'abordar la contaminació de l'aire de manera integral i prioritària. A primera vista no tothom ho nota, però els efectes a llarg termini sobre la salut poden ser terribles.
De fet, cada any, al voltant de 30.000 persones a Espanya moren a causa de la contaminació. Una xifra alarmant que no sembla aturar-se i que, segons els experts, podria empitjorar si no es prenen mesures.
Les grans ciutats del país, conscients del problema, han implementat zones de baixes emissions i polítiques per reduir la contaminació. Així i tot, les dades indiquen que el planeta està al límit, i Catalunya no n'és l'excepció.
Més notícies: