Muntatge d'Àguila de Barcelona al carrer durant les Festes de la Mercè i cercle amb vista aèria de Casablanca, Marroc
ACTUALITAT

Casablanca serà la ciutat convidada per les festes de la Mercè del 2024 a Barcelona

La gran metròpoli del Marroc ha acceptat ser la convidada a l'edició del 2024 de les festes de la Mercè

Les festes de la Mercè del 2024 de Barcelona comptaran amb la ciutat marroquina Casablanca com a convidada. L'equip tècnic de la Mercè, juntament amb el regidor de Cultura, Xavier Marcé, han anat a visitar aquest cap de setmana la ciutat per agafar idees artístiques de cara la festa. Aquests es reuniran amb el tinent d'alcaldia de Cooperació i Relacions Internacionals, Abderrahim Outass i companyies d'arts escèniques.

L'alcalde, Jaume Collboni, assegura que la comunitat marroquina de la ciutat “és molt important” i que aquesta “és una oportunitat per conèixer una cultura que és molt propera, però de vegades no coneixem”. Actualment, Barcelona compta amb 16.000 persones d'aquesta nacionalitat empadronades. A més, segons Collboni és una manera d'afavorir el nivell de participació en la vida cultural de la ciutat.

D'altra banda, l'alcaldessa de Casablanca, Nabila Rmili, ha acceptat la proposta “amb honor” i s'ha mostrat convençuda que “enfortirà els vincles entre les dues ciutats”. "Casablanca i Barcelona són dues ciutats cosmopolites i animades, que comparteixen la passió per la cultura i la creativitat", ha afegit l'alcaldessa.

Alhora, des de l'Ajuntament assenyalen que Casablanca és una ciutat que “destaca per la vitalitat de la seva escena en músiques urbanes”. El programa de festa major, que es donarà a conèixer a l'estiu com és habitual, oferirà un avenç d'algunes mostres representatives de la seva cultura, arts de carrer i música.

Altres ciutats convidades

La tradició de tenir una ciutat convidada a les festes de la Mercè va començar l'any 2007 amb Medellín (Colòmbia). La van seguir Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Montreal (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, a causa de la pandèmia), l'Havana (2021), Roma (2022) i Kíev (2023).